Baku ugostio kongres Svjetske gimnastičke federacije

Glavni grad Azerbajdžana Baku od 2. do 3. prosinca bio je domaćin godišnjeg kongresa Svjetske gimnastičke federacije (FIG).

Glavna skupština donijela je niz važnih odluka a koje su odraz vizije predsjednika Morinari Watanabe na polju vladavine, integriteta i inovacija. Kongres je prihvatio i stvaranje neovisnog tijela „Gymnastics Ethics Foundation“ a koje će biti zaduženo za implementaciju FIG-inih politika i procedura za zaštitu svih učesnika u gimnastici.

Jedna od važnijih točaka ovogodišnjeg kongresa bila je i ratifikacija statusa kojim je Izvršni odbor odlučio uključiti parkour kao novu disciplinu u okviru FIG-e. Ovaj inovativni, urbani sport pod okrilje Svjetske gimnastičke federacije doveden je u proljeće 2017. Od tada su organizirana dva Svjetska kupa kao test-događaji, u francuskom Montpellieru te u kineskom Chengduu. Ranije ove godine u Hiroshimi i Montpellieru održana je prva parkour serija svjetskog kupa. Oba grada bit će domaćini svjetskog kupa sljedeće godine, a kao dodatak, još jedno natjecanje svjetskog kupa održat će se i u Chengduu. Prvo parkour svjetsko prvenstvo predviđeno je da će se održati između svibnja i srpnja 2020. godine.

Kongres je potvrdio i pojačanje FIG-ine vladavine u području jednakosti spolova i ratifikacije brojnih promjena vezanih uz statut. Na primjer, federacije koje na kongresu sudjeluju s više od jednog delegata, sada moraju imati barem po jednog predstavnika svakog spola. Također, kod budućeg biranja triju potpredsjednika, moraju biti izabrani minimalno po jedan muški i jedan ženski kandidat, a od sedam članova izvršnog odbora, moraju biti barem dva predstavnika obaju spolova.

Između ostalog, izvršni je odbor jednoglasno prihvatio Deklaraciju prava i odgovornosti sportaša, razvijenu od sportaša za sportaše, putem procesa konzultacija preko cijeloga svijeta, a reflektirajući se od stajališta samih sportaša. Deklaracija je prezentirana i prihvaćena na 133. sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora održanoj tijekom ljetnih olimpijskih igara za mlade u Buenos Airesu a u ime Olimpijskog pokreta te imaju punu podršku međunarodne gimnastičke obitelji.

Sljedeći FIG-in kongres na kojemu će biti održani izbori za vladajuća mjesta u federaciji održat će se od 23. do 25. listopada 2020. u turskoj Antaliji.