Marijo Možnik sudjelovao na prvom antidopinškom forumu za sportaše

Odbor za sportaše Svjetske antidopinške agencije (WADA-e) u kanadskom je gradu Calgaryju održao prvi “Global Athlete Forum”. Tema foruma bila su ključna kretanja u razvoju antidopinga. Forum je okupio 104 sportaša iz 54 zemlje te s pet kontinenata. Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping za predstavnika hrvatskih sportaša odabrao je proslavljenog gimnastičara Marija Možnika, inače znanstvenog novaka – asistenta na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te studenta poslijediplomskog doktorskog studija kineziologije.

Pod temom “Sport kakav želimo” (The sport we want) vodeći svjetski sportaši te vodeći stručnjaci iz područja antidopinga raspravljali su o trenutnom antidopinškom sustavu naglašavajući pritom važnost koju će u budućnosti nositi glas sportaša angažiranih u proces donošenja odluka. Najvišim prioritetom Odbor sportaša WADA-e postavio je zaštitu prava “čistih” sportaša. Forum je tim povodom omogućio daljnji razvitak Antidopinške povelje o pravima sportaša (“Anti-Doping Charter of Athlete Rights”) s nadom kako će se ključna načela uključiti unutar Svjetskog antidopinškog koda 2021. godine.

Predsjedateljica odbora sportaša Svjetske antidopinške agencije Beckie Said kazala je kako je više nego zadovoljna uspjehom koji je polučio prvi Globalni forum sportaša u povijesti. Zadovoljna je i količinom dijaloga koji su vodili cijelom nizu ključnih ishoda i rezultata. Na temelju povratnih informacija koje je zaprimila, sudionici Foruma sada se osjećaju bolje opremljenima znanjem i vještinama te iz Kanade odlaze inspirirani i osnaženi kako bi još više radili na jačanju čistog sporta, sporta bez dopinga. Značajnija promjena u zaštiti sporta od dopinga može se jedino ostvariti ukoliko sportaši budu udruženi u jačanju antidopinškog sustava.

Zamjenik glavnog direktora WADA-e, Rob Koehler: “Zadovoljni smo što možemo poduprijeti sportaše radeći direktno s njima kako bismo zaštitili “čistoću” sporta. Ovaj forum, prvi ove vrste, doveo je sportaše, vođe sportaša iz svih krajeva svijeta i iz mnoštva različitih sportova s jedinim ciljem, a to je buduće jačanje antidoping pokreta.”