Osijek spreman za najjači turnir Svjetskog kupa

Osijek će od 18. do 21. svibnja po deveti put biti domaćin Grand Prix Osijek Žito Challenge cupa, natjecanja iz serije Svjetskih kupova koji je prvi put svjetske gimnastičke zvijezde u Hrvatskoj ugostio 2009. godine.

Četvrtak i petak u Gradskom vrtu rezervirani su za kvalifikacije, a subota i nedjelja za finala i to od 17 do 20 sati uz izravan prijenos na HRT 2.
Tjedan dana uoči početka natjecanja, u Lobby baru Hotela Osijek, održana je konferencija za medije na kojoj su domaćini bili Vladimir Mađarević, sportski direktor natjecanja i izvršni dopredsjednik Gimnastičkog društva Osijek Žito, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić koji je ujedno predsjednik Organizacijskog odbora natjecanja, župan Osječko-baranjske županije i dopredsjednik Organizacijskog odbora Gran Prixa Vladimir Šišljagić, a ispred Žito grupe, glavnog sponzora natjecanja, govorila je Tajana Rogulja, voditeljica odnosa s javnošću Žito grupe.

– Sportaši iz 33 zemlje svijeta diolaze u Osijek, a zbog te brojke i ove godine smo najposjećeniji turnir u Svjetskom kupu. Imamo više natjecatelja nego li ih je bilo u Melbourneu, Bakuu, Dohi i Kopru. Ponovno nas posjećuju i neki od najboljih svjetskih vježbača, a ove godine prva imena su olimpijski pobjednici, Mađar Krisztian Berki, jedan od najboljih vježbača na konju s hvataljkama svih vremena te Brazilac Arthur Zanetti, ponajbolji svjetski vježbač na karikama, a u ženskom dijelu istaknuo bih Zsofiu Kovacs, aktualnu viceprvakinju Europe u višeboju. Što se tiče naše zemlje, Hrvatsku će predstavljati spoj mladosti i iskustva. Na konju s hvataljkama nastupiti će Robert Seligman i Leonardo Kušan, na preči bivši europski prvak Marijo Možnik i njegov legitimni nasljednik Tin Srbić, a u ženskom dijelu puno očekujemo od Splićanke Ane Đerek na parteru i gredi, zatim od Tijane Tkalčec, koja je ranije osvajala medalje u Osijeku te Eme Kajić i Ane Poščić. Poznati su vam problemi s Tomislavom Markovićem, on na žalost više neće moći nastupati, ali će svakako biti dio osječkog turnira. Ove godine imati će ulogu suvoditelja zajedno s Franom Ridjanom, koji će biti voditelj tijekom finalnih natjecanja – rekao je Vladimir Mađarević i otkrio niz pratećih događaja kojim se također najavljuje ovaj veliki turnir.

– U subotu, 13. svibnja, planiramo napraviti najveću špagu na svijetu, što će nam biti priprema za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda. Želimo gimnastičkom špagom povezati lijevu i desnu obalu Drave, simbolično povezati Slavoniju i Baranju. Špagu ćemo napraviti uz pomoć ljudi preko našeg visećeg pješačkog mosta, a u što će biti uključeni brojni osječki klubovi, od plesnih do klubova borilačkih vještina. Također, na dane natjecanja, za najmlađe ćemo ispred dvorane imati igraonice, gimnastički kutak, jedan od sponzora Ford izložit će svoje automobile, a uključit će se i NK Osijek sa svojim bijelo-plavim kornerom. S maskotom Gymi neće nedostajati zabave ispred dvorane, na tribinama i unutar dvorane.

Grad Osijek i ove godine jedan je od pokrovitelja priredbe pa je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić izrazio dobrodošlicu svim gostima Grada na Dravi.
– Zahvalio bih se organizatorima iz Gimnastičkog društva Osijek Žito što svakle godine pripremaju svjetski sportski spektakl. Ovoga događaja ne bi bilo da nemamo svoje sportaše koji su predani i koji predstavljaju Grad Osijek i našu zemlju. Sigurno ćemo biti dobri domaćini, dobri organizatori, dobri navijači. Želimo pokazati kako je Grad Osijek doista grad sporta, grad koji voli i razumije sport, a pozvao bih sve naše sugrađane da dođu navijati za našeg Seligmana i ostale hrvatske gimnastičare, a gostima grada obećajem kako ćemo biti pravi domaćini.

Župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić osječki turnir doživljava kao promociju Grada i Županije.
– Vjerujem kako će i ovo izdanje biti gimnastička i sportska poslastica. Gimnastičko društvo dovelo je natjecanje na najvišu razinu. Osijek će četiri dana biti svjetski gimnastički centar, gimnastika u Osijeku ima dugačku tradiciju, pa mi preostaje pozvati ne samo Osječane nego ljubitelje sporta iz cijele Hrvatske jer im je ovo jedinstvena prigoda doći pogledati neke od najboljih svjetskih gimnastičara ne samo tijekom dva finalna dana nego i tijekom kvalifikacija.
Ulaznice su u prodaji putem sustava Entrio. Dnevna ulaznica za subotu ili nedjelju stoji 25 kuna, a paket za oba finalna dana je 40 kuna.