Osijek u najboljem svjetlu

Završio je deseti po redu Svjetski gimnastički kup u Osijeku. Najbolji do sada, kako kažu brojni gosti grada Osijeka, sudionici DOBRO World Cupa 2018. Na ovogodišnjem izdanju ovog, već tradicionalnog, osječkog natjecanja nastupilo je ukupno 116 gimnastičarki i gimnastičara iz 30 svjetskih zemalja. Vjerujemo kako će lijepe uspomene ponijeti u svih 30 zemalja, a posebno u onih 20 čiji su predstavnici osvojili barem jednu od medalja.
Tin Srbić, svjetski prvak na preči i pobjednik DOBRO World Cupa 2018., nakon natjecanja je rekao da ne zna može li bolje od ovoga. On je pobjedom na domaćem terenu postao, kako to piše na službenoj stranici Svjetske gimnastičke federacije, nacionalni heroj. U muškoj konkurenciji imali smo pobjednike iz šest različitih zemalja. Osim našeg Tina Srbića, koji je slavio na preči, zlata su ponijeli Dominick Cunningham iz Velike Britanije na parteru, Lee Chih Kai iz Kineskog Tajpeha na konju s hvataljkama, Denis Ablyazin iz Rusije na karikama, Marios Georgiu s Cipra na ručama te Izraelac Andrej Medvedev na preskoku.

Deseti po redu Svjetski gimnastički kup u Osijeku, posebno će pamtiti ukrajinska gimnastičarka Diana Varinska, koja je osvojila zlatne medalje na dvovisinskim ručama, na gredi i na parteru te je bila uvjerljivo najuspješnija sudionica ovogodišnjeg izdanja Svjetskog kupa u Osijeku. Jedino još preostalo zlato osvojila je legendarna Uzbekistanka Oksana Chusovitina. Najstarija aktivna gimnastičarka, sudionica čak sedam Olimpijskih igara, slavila je u finalu preskoka.
Osim osvajača zlatne medalje na preči, Tina Srbića, Hrvatska je imala još osam predstavnika, od kojih je njih čak četvero nastupilo u finalima svojih sprava. U finalu preče nastupio je i naš drugi prečaš Anton Kovačević koji je zauzeo vrlo dobro peto mjesto. Peto mjesto osvojila je i Tijana Tkalčec u finalu preskoka. Na konju s hvataljkama nastupili su Robert Seligman i Filip Ude, koji su zauzeli sedmo, odnosno osmo mjesto. Nadomak finalu bili su Ema Kajić te Aurel Benović koji su imali status prve rezerve za finale preskoka, odnosno partera. Na svom prvom Svjetskom kupu nastupile su i mlade gimnastičarke Christina Zwicker i Tina Zelčić. Christina se u kvalifikacijama partera smjestila na 12. poziciju. I Zwicker i Zelčić nastupile su u kvalifikacijama grede. Zwicker je zauzela 14., a Zelčić 15. mjesto.

Hrvatski gimnastički savez uz izvršnog organizatora priredbe Gimnastičko društvo Osijek – Žito, zajedno s brojnim volonterima, a uz potporu tvrtke Žito d.o.o., Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Središnjeg državnog ureda za šport i Hrvatske turističke zajednice te tvrtke HEP, potrudio se, osim što kvalitetnijom organizacijom natjecanja, poslati još poneku poruku, spojiti sport, kulturu i turizam, promovirati zdravi život, te prikazati Osijek i Osječko-baranjsku županiju i njegove turističke potencijale u što boljem svjetlu. Tako je u popularnom osječkom Drvengradu, uoči Svjetskog kupa, organizirano vježbanje na otvorenom s hrvatskim gimnastičkim reprezentativcem Robertom Seligmanom. Na taj način željelo se potaknuti na zdrav i aktivan život.

Lijepa slika otišla je s popularne osječke Promenade, osječkog šetališta, gdje je uz pomoć čak 530 članova brojnih klubova i sportskih društava iz cijele Slavonije, stvorena Najduža ljudska špaga na svijetu u dužini od gotovo tisuću metara. Zajedno s GPP Osijek i TC Portanova, za najmlađe je organiziran igrokaz Mišić Mišo i prijatelj Gymi. Sve ove akcije imale su za cilj i promociju DOBRO World Cupa Osijek 2018. Rezultat toga je ukupno više od 5.000 gledatelja tijekom finalnih dana natjecanja u dvorani Gradski vrt. Slika iz Osijeka, tijekom gimnastičkih natjecanja, praćena je diljem svijeta.

Po prvi put, za vrijeme gimnastičkog natjecanja, u Perivoju Kralja Petra Krešimira IV u blizini gimnastičkog Sokolskog doma, koji će uskoro sasvim obnovljen biti otvoren za javnost, održan je dvodnevni FEELGOOD WEEKEND Gastro&Wine&Music Festival, na kojem su se svi gledatelji, ali posebno sudionici natjecanja, napunili s puno pozitivne energije. Po prvi put, u sklopu FEELGOOD WEEKEND-a, održano je javno izvlačenje startnih brojeva finalista na svih deset sprava, pa su Osječanima i svim gostima grada, na ovaj način predstavljeni svi finalisti. Uz izvrsnu street food ponudu, slastice te domaća vina, craft piva i originalne koktele, sve posjetitelje perivoja zabavljale su grupe S.A.R.S. tijekom prve večeri i The Frajle tijekom druge večeri, na oduševljenje ne samo njihovih najvećih fanova.

Svakako treba istaknuti ulogu i zahvaliti se svim medijima. Posebno njima 85 akreditiranih medijskih djelatnika, novinarima, fotoreporterima, snimateljima, tehničkom osoblju, koji su iz Osijeka i o Osijeku, proteklih dana, poslali, napisali ili ispričali najljepšu i pozitivnu priču.
Kao članove organizacijskog odbora to nas tjera probati učiniti nemoguće – sljedeći 11. po redu Svjetski gimnastički kup učiniti još boljim. Vjerujemo kako ćemo se opet svi zajedno okupiti na DOBRO World Cupu Osijek 2019. i kako će mnogi naše natjecanje svih sljedećih godina označiti u kalendarima kao događaj koji se više ne smije propustiti.

Veliko hvala i vidimo se i sljedeće godine
Organizacijski odbor DOBRO World Cup Osijek 2018.