Predstavljena knjiga Željka Iveljića “Početci svjetske i hrvatske gimnastike”

U hotelu Slavonija u Vinkovcima 26. studenog 2018. predstavljena je nova monografija Željka Iveljića “Početci svjetske i hrvatske gimnastike”. Vinkovački publicist gimnastikom se bavio aktivno u mladim danima te potom kao trener i sudac muške sportske gimnastike. Već odavno prikuplja podatke kao istraživač i publicist, a ova monografija temeljno je djelo o svjetskoj i hrvatskoj gimnastici. Monografiju je izdao Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, a uz autora, u predstavljanju su sudjelovali: dr.sc. Tomislav Talanga, dopredsjednik OMH u Vinkovcima, Vladimir Mađarević, dopredsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza i recenzent mr. sc. Zlatko Virc, predsjednik Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci. Program je vodio Hrvoje Janković, član Predsjedništva OMH u Vinkovcima, a u glazbenom dijelu nastupila je MPG “Lipa” iz Vinkovaca.

Ovo je monografija koja je pripremana petnaestak godina. Rađena je kao znanstveno djelo i kao izvor podataka za sve koji budu željeli pisati o gimnastici jer su u njoj navedeni svi izvori iz toga razdoblja, a sadrži i oko 260 fotografija, koje sam pronašao u 20-ak muzeja i arhiva, a za svaku postoji opis i svi podatci koji se na nju odnose. Monografija kreće od prapovijesti kada imamo prve početke gimnastike. Obuhvaćen je razvoj gimnastike u svijetu, jedan kraći dio obuhvaća gimnastiku na područjima Hrvatske prije dolaska Hrvata, a treći, najobimniji dio, posvećen je gimnastici u hrvatskim krajevima. Monografija je pisana u vremenskom slijedu, a njezin najznačajniji dio je onaj od 1874., kada je osnovan “Hrvatski sokol” u Zagrebu pa do 1904. godine, a kada je osnovan Savez hrvatskih sokolskih društava”. U zadnjem dijelu obrađene su cjelovite teme do 1904. godine: gimnastičko strukovno nazivlje – gimnastička terminologija, organiziranje vježbanja u društvima, pravila organizacije natjecanja i suđenja, prostori za vježbanje, gimnastičke sprave, vježbaća odjeća, znakovlje hrvatskih gimnastičkih društava, gimnastičke igre, te monografijske i periodične publikacije i članci o gimnastici.

Željko Iveljić dopredsjednik je Gimnastičkog kluba “Hrvatski sokol” Vinkovci, dopredsjednik je  Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci i član Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, te dopredsjednik Skupštine Hrvatskog gimnastičkog saveza. Autor je 12 knjiga i koautor u nekoliko knjiga, urednik je “Sokolskog vjesnika” Hrvatskog sokola Vinkovci, autor je više od 150 stručnih, znanstveno popularnih i sportskih članaka u nekoliko časopisa te autor i koautor više izložbi.