Preminula Dragana Aleksić, pokretačica ritmičke gimnastike u Hrvatskoj

Hrvatska gimnastika ostala je bez još jednog velikog imena. 1. lipnja u snu je preminula Dragana Aleksić, dugogodišnja trenerica i sutkinja, promotorica i pokretačica ritmničke gimnastike u Hrvatskoj te osnivačica gimnastičkog kluba Maksimir.

Gospođa Dragana gimnastičku je karijeru započela kao desetogodišnja djevojčica u GD „Sokol“ u Somboru, uz vrsne i svjetski poznate trenere Irinu i Ivana Ivančevića. Do početka 1950.-ih nizala je odlične rezultate na brojnim susretima, natjecanjima i turnirima, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Posebno dobre rezultate ostvarivala je u vježbama na gredi i na parteru, a koje su joj bile specijalnost i ljubav. Kao najznačajniji pojedinačni rezultat valja izdvojiti susret reprezentacija s Austrijom u Beču 1950. godine kada je osvojila dvije zlatne medalje na parteru i na gredi.

Udajom i dolaskom u Zagreb, postaje trenerica sportske gimnastike u GSD „Partizan“ Maksimir, završava Kineziološki fakultet te polaže stručne ispite za međunarodnog suca. Jaka društva i klubovi ženske sportske gimnastike bili su jezgra za razvoj ritmičke gimnastike, stoga i ne čudi osnivanje sekcija za ritmičku gimnastiku u tim sredinama. 1965. godine u okviru Društva za sportsku rekreaciju Partizan – Maksimir osnovana je sekcija ritmičke gimnastike pod vodstvom Dragane Aleksić. Od sljedeće godine sekcija je redovito organizirala republička natjecanja i vrlo uspješno sudjelovala na natjecanjima bivše države.

Dragana Aleksić zaslužna je i za organiziranje sekcija i natjecanja u gimnastičkim društvima diljem Hrvatske – u Novoj Gradiški, Karlovcu, Varaždinu i Vukovaru. Taj prelijepi, izrazito ženski novi sport, spoj sportske gimnastike, akrobatike, baleta i folklora, bio je veliki izazov za sve buduće natjecateljice. U početku je njegovan program obaveznih vježbi, no vrlo brzo najbolje su vježbačice radile slobodni program po uzoru na događanja na međunarodnoj sceni u području tog, u našim krajevima novog, sporta. Dugi niz godina vježbe su bile izvođene uz klavirsku pratnju, u kojoj je do izražaja dolazio dugogodišnji zajednički trenersko-korepetitorski rad gospođe Dragane i njezine kćerke Ksenije.

Ljubav za gimnastikom i velika želja za daljnjim usavršavanjem na tom području, odvela su je na put permanentnog obrazovanja u zemlji i inozemstvu gdje polaže ispite za međunarodnog suca te dobiva i licencu. Jedna je od prvih ispitanih međunarodnih sutkinja, a organizirala je i edukaciju naših prvih sudaca u ritmičkoj gimnastici (Kristina Petrina, Ivana Schmidt, Katica Horvatić, Nevenka Kujek, Jasenka Wolf…).

Dugi niz godina, sve do umirovljenja, mnoge su gimnastičarke pod stručnim vodstvom trenerice Dragane Aleksić postizale respektabilne rezultate u svim kategorijama natjecanja kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Vrijedi spomenuti kako su gimnastičarke „Maksimira“ tri puta za redom bile državne prvakinje od 1968. do 1970. Dubravka Kolar 1972. godine postala je prvakinja države, a velik broj gimnastičarki čija imena možemo vidjeti i kroz povijest GK Maksimir ostvarivalo je lijepe rezultate te zlatna i srebrna odličja.

Dragana Aleksić zaslužna je i za pokretanje prvog turnira u ritmičkoj gimnastici u Hrvatskoj 1978. godine – tradicionalnog Majskog turnira, koji na jednom mjestu okuplja najperspektivnije i najbolje ritmičarke s područja bivše republike. Kasnije je taj turnir preimenovan u Svibanjski međunarodni turnir te je nastavio s radom na već utrtim stazama promovirati ljepotu ritmičke gimnastike.

Za svoj dugogodišnji rad u sportskoj gimnastici, ritmičkoj gimnastici te rekreaciji za odrasle, nagrađivana je brojnim priznanjima, kako u zemlji, tako i u inozemstvu.

Ispraćaj gospođe Dragane Aleksić održat će se u na groblju Mirogoj u krugu obitelji.