Preminuo trostruki olimpijac Ivan Čaklec

Hrvatska gimnastika izgubila je istinskog sportskog velikana. U Zagrebu je u 86. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo trostruki hrvatski olimpijac, trener i profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, gimnastičar Ivan Čaklec.

Čaklec je rođen 5. kolovoza 1932. godine u Varaždinu, a cijeli svoj vijek posvetio je sportu i svojoj velikoj ljubavi gimnastici.

U bogatoj karijeri čak tri puta je bio sudionik olimpijskih igara i to 1952. godine u Helsinkiju  gdje je u višeboju pojedinačno osvojio 144. mjesto, a bio je dio ekipe koja je bila deseta. Uslijedile su za njega Igre u Rimu 1960. godine na kojima je u višeboju zauzeo pojedinačno 56. mjesto te bio deveti sa svojom momčadi. Na posljednjim Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine bio je 80. pojedinačno i dio momčadi koja je završila kao 11.

Ivan Čaklec svoju najveću medalju osvojio je 1957. godine kada je na Europskom prvenstvu u Parizu bio brončani na konju s hvataljkama, a ova medalja zauvijek će se pisati kao prva velika medalja hrvatske gimnastike.

Otvorio je put hrvatskim medaljama i na Mediteranskim igrama i to u Napulju 1963. godine gdje je njegova reprezentacija osvojila srebro.

Ivan Čaklec završetkom karijere diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu gdje se ubrzo postao redoviti profesor odgojivši, baš kao i u paralelnom trenerskom poslu, generacije i generacije vrhunskih sportaša i kineziologa.

Komemoracija u spomen na g. Čakleca održati će se u srijedu 4. travnja 2018. god. s početkom u 10.30 sati u Maloj amfiteatralnoj predavaonici na Kineziološkom fakultetu, Horvaćanski zavoj 15, Zagreb, a ispraćaj  će bit će u srijedu 4. travnja 2018. god. u 13.20 sati na groblju Miroševac, Zagreb.