Ude, Seligman i Tkalčec u finalu Svjetskog kupa u Szombathelyju

Hrvatska će imati tri predstavnika u finalu Svjetskog gimnastičkog kupa u mađarskom Szombathelyju. Filip Ude, Robert Seligman i Tijana Tkalčec plasirali su se u sutrašnja finala.

U kvalifikacijama nove postaje gimnastičkog Svjetskog kupa, one u Szombathelyju, troje hrvatskih gimnastičara ostvarilo je plasman u finale. Tijana Tkalčec današnjim četvrtim mjestom na preskoku sutra će se boriti za postolje, ali i nove bodove kojima bi mogla zadržati vodeću poziciju na svjetskoj rang ljestvici ove discipline.

– Nisam baš odskakala najbolje što sam mogla, ali nadam se da će sutra biti bolje. Imam još malih problema s formom, brzo se umorim, a ovo je prvo natjecanje ove sezone na kojemu su kvalifikacije jedan dan i dan nakon toga je odmah finale. Nadam se da ću se do sutra oporaviti da mogu barem pokušati ponoviti ovaj rezultat iz kvalifikacija – na svoj se nastup osvrnula Tijana.

U kvalifikacijama preskoka nastupila je još i Ema Kajić, državna viceprvakinja u ovoj disciplini kojoj je ovoga puta finale izmaklo. Ema je prilikom prvog skoka povrijedila zglob, tako da je drugi skočila samo da zadovolji formu natjecanja, premet bez salta. O ozbiljnosti povrede znat će se naknadno.

Oba hrvatska konjaša na Svjetskom kupu u Mađarskoj, finalisti nedavno završenog Europskog prvenstva, među kojima je i osvajač srebrnog odličja, plasirali su se u finale svoje najjače discipline. Filip Ude i Robert Seligman osvojenim su trećim, odnosno četvrtim mjestom kvalifikacija ušli u borbu za još jedan sjajan rezultat i hvatanje novih medalja, ali i bodova. Obojici je ovo posljednje natjecanje uoči Svjetskog prvenstva u Dohi, pa tako i posljednja priprema.

– Za mene je ovo bio prvi nastup nakon Europskog prvenstva i plasmanom u finale ostvario sam cilj da dva puta nastupim i osjetim natjecateljsku atmosferu. Najbitnije mi je da ovo natjecanje iskoristim kao trening-natjecanje, tj. kao situacijski trening jer je ipak potpuno drugačije trenirati u dvorani bez sudaca i konkurencije. Ovo natjecanje mi je jako korisno kao priprema za Svjetsko prvenstvo u Dohi – kazao je Seligman nakon plasmana u finale.

U kvalifikacijama Szombathelyja nakon gotovo polugodišnje pauze nastupila je i hrvatska olimpijka Ana Đerek. Natjecanje na parteru završila je kao deveta, te dobila status prve rezerve u nedjeljnom finalu, dok je svoj nastup na gredi završila padom te se pozicionirala na 18. mjesto. Na parteru je nastupila i Dora Kranželić, koja je u današnjim kvalifikacijama osvojila deseto mjesto, odmah iza naše druge predstavnice Ane Đerek.

Finala konja s hvataljkama i preskoka na rasporedu su sutra poslijepodne.