Aurel Benović u finalu Svjetskog kupa u Cottbusu

Nakon sedam sati natjecanja završen je prvi dan kvalifikacija na Svjetskom gimnastičkom kupu u Cottbusu. Aurel Benović na parteru u konkurenciji čak 66 gimnastičara završio je peti i plasirao se u finale. Ovo je drugi od četiri turnira koji se boduju u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu. U lijepo ispunjenoj Lausitz Areni plasman među najboljih osam danas nisu uspjeli ostvariti Filip Ude, Sara Šulekić i Tijana Korent.

Aurel Benović nastupao je u drugoj kvalifikacijskoj skupini. Odradio je vrlo dobru vježbu i u tom trenutku s ocjenom 14.433 preuzeo vodstvo. No, očekivali su se nastupi brojnih odličnih parteraša. Četvorica su u konačnici završila ispred Benovića – Izraelac Artem Dolgopyat, Bjelorus Yahor Sharamkou, Korejac Sunghyun Ryu i Nijemac Milan Hosseini.

– Mogu reći da sam prezadovoljan kako sam odradio svoju vježbu, ocjena je bila vrlo visoka, dobio sam 14.433 i u ovoj izrazito teškoj konkurenciji sam uspio ući u finale. Nadam se da ću tamo ponoviti tako dobru vježbu i da ću biti u borbi za medalju. Naravno, presretan sam i zbog razloga što sam ponovno u borbi za Olimpijske igre.

Finale partera na rasporedu je u subotu od 14 sati. Benovića sutra očekuju kvalifikacije na preskoku, u toj disciplini na Svjetskom kupu u Egiptu prošlog tjedna bio je vrlo blizu finala, završio je deveti.

– Nadam se da ću najbolje moguće odraditi svoja dva skoka te da ću također biti u borbi za finale.

Nakon dobrog nastupa u Kairu, Filip Ude na konju s hvataljkama u Cottbusu nije uspio izboriti finale. Ude je s ocjenom 13.300 završio na 36. mjestu.

– Nažalost nisam uspio ponoviti vježbu iz Kaira iz kvalifikacija. Skliznula mi je malo ruka tek toliko da me izbacilo s konja, razočaran sam, tužan sam, jer mi se dogodila greška koja mi se dogodi jednom u sto puta, i evo baš sad. Ništa, idemo dalje.

Sara Šulekić bila je nadomak finala na dvovisinskim ručama. 18-godišnja članica ZTD-a Hrvatski sokol u konkurenciji 57 gimnastičarki zauzela je 10.mjesto, zaradila je ocjenu 13.400. Šulekić će biti druga rezerva u subotnjem finalu.

Tijana Korent na preskoku je zauzela 15. mjesto s ocjenom 12.783.

– Na kraju sam završila petnaesta, što znači da ću ponovno dobiti neke bodove za rang ljestvicu u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Zadovoljna sam odrađenim skokovima, bilo je malo bolje nego u Egiptu, znam da mogu još bolje. Ne mogu reći da sam nezadovoljna, stvarno je konkurencija iznimno jaka i u toj konkurenciji biti petnaesta, mogu reći da sam ponosna i sretna.

Drugi dan kvalifikacija na rasporedu je sutra od 14 do 20 sati. Aurel Benović bori se za finale na preskoku. Anu Đerek očekuju nastupi na gredi i parteru. Uz Đerek, dobar rezultat na gredi pokušat će ostvariti i Tina Zelčić.

Kvalifikacije će biti dostupne kao Video i Result Book besplatno u Elevien mobilnoj aplikaciji. Ljubitelji gimnastike moći će gledati kako se gimnastičari i gimnastičarke natječu za mjesto u finalu kadgod žele, sa snimkama koje ostaju trajno pohranjene u Elevienu.

Službena stranica SK-a u Cottbusu:
https://www.turnier-der-meister.de/

Livestream finala u subotu i nedjelju:
https://www.figtv.sport.

Rezultati uživo:
https://www.sportlicht.com/sl_gymnastic/main.php?lng=2

Sustav kvalifikacija za OI putem četiri Svjetska kupa (Kairo, Cottbus, Baku i Doha)
Na svakom od turnira gimnastičari i gimnastičarke dobivaju bodove za ostvarene plasmane. Zbrajaju se tri od četiri rezultata, a u zbroj ne ulazi natjecanje na kojemu je osvojeno najmanje bodova.
Po dvoje najboljih u ukupnom poretku svake discipline izborit će nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Ne uzimaju se u obzir gimnastičari i gimnastičarke koji su putem nekog drugog kriterija već ranije osigurali nastup na Igrama.

Poredak nakon Svjetskog kupa u Kairu

Parter (m)
1. S. Ryu (KOR) 30
2. D. Escobar (CUB) 25
3. E. Penev (BUL) 20

14. A. Benović (HRV) 3

Konj s hvataljkama (m)
1. A. Abu Al Soud (JOR) 30
2. W. Hur (KOR) 25
3. Z. Idrissov (KAZ) 20

6. F. Ude (HRV) 14

Preskok (m)
1. W.H. Shek (HKG) 30
2. J. Karlsen (NOR) 25
3. M. Olfati (IRI) 20

7. A. Benović (HRV) 12

Preskok (ž)
1. C.O. An (PRK) 30
2. V. Georgieva (BUL) 25
3. P. Nayak (IND) 20

14. T. Korent (HRV) 3

Dvovisinske ruče (ž)
1. G.R. Brown (NZL) 30
2. N. Westlund (SWE) 25
3. C.O. An (PRK) 20

7. S. Šulekić (HRV) 12

Parter (ž)
1. E. Malabuyo (PHI) 30
2. L. Casabuena (ESP) 25
3. C. Moerz (AUT) 20

12. A. Đerek (HRV) 5