Filip Ude u finalu Svjetskog prvenstva u Japanu!

Filip Ude izborio je finale Svjetskog prvenstva u Japanu! Srebrni olimpijac iz Pekinga 2008. na svom čak 11. Svjetskom prvenstvu u karijeri još jednom je zablistao na istoku zemlje, budući da iz kineskog Nanninga ima svjetsko srebro iz 2014. godine i ušao u svoje 4. svjetsko finale.

Danas je u kvalifikacijama konja s hvataljkama u japanskom Kitakyushuu zauzeo 8. mjesto s ocjenom 14.866 i ušao u borbu za medalje koja ga čeka u subotu, a prijenos možete pratiti na HRT 2. Finale konja starta od 10:50 po hrvatskom vremenu.

– Ne znam od kuda bih krenuo s pričom – pod dojmom novog uspjeha bio je Ude.

– Možda da prvo krenem sa zahvalama. Prvo obitelji koja je uvijek uz mene. Zahvaljujem se svojim trenerima bez kojih vrlo vjerojatno ne bih bio tu. Zahvala ide i mom gradu Čakovcu, mojoj Županiji, Hrvatskom olimpijskom odboru, svima koji su stajali uz mene, svim sponzorima koji nisu odustali, makar imam već 35 godina. Ali dokazao sam da se i sa 35 godina mogu boriti s najboljima. Mislim da je ovo finale jače od onoga na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ponosan sam na sebe, na to da sam uspio odraditi vježbu. Najbolju vježbu ove godine. Pogledao sam ocjene prije svog nastupa, sedma ocjena je bila 14.933, a osma 14.666 i kažem treneru ‘moram napraviti najbolju vježbu ove godine, i na treningu i na natjecanju’. I uspjelo mi je. Stvarno sam sretan i ponosan što sam u finalu Svjetskog prvenstva nakon 7 godina i to opet daleko na istoku zemlje.

Nisu ga smetali ni grozni uvjetima u kojima se nalaze sve reprezentacije na ovom Prvenstvu. Ni neorganiziranost japanskih domaćina. Ni činjenica da je naša selekcija više od 2 sata čekala kašnjenje programa kvalifikacija, pa tek onda nastupila…

– Uvjeti su katastrofa, od smještaja… Svega. Ali, to je manje bitno. Najbitnije za nas sportaše je da odradimo ono po što smo došli. Da odradimo svoj posao. Hvala Bogu pa sam to odradio. Bolje od toga nisam u ovom trenutku mogao. Za finale razmišljamo pojačati vježbu s „Busnarijem“, ali mislim da to neće ići. Vidjet ćemo još, nismo se još dogovorili. Nisam ga dugo natjecao, ne znam isplati li se taj rizik. Moram sjesti s trenerom i odlučiti. Makar ne vjerujem da će on dopustiti da to radim, vjerojatno će reći da idem ovu istu vježbu kao iz kvalifikacija. Vidjet ćemo – rekao je Ude (GK MZ Macan) nakon sjajnog nastupa.

U kvalifikacijama konja s hvataljkama vrlo dobre nastupe imali su i Mateo Žugec (GK Vindija) koji je završio kao 21. (13.866), a Jakov Vlahek (ZTD Hrvatski sokol) kao 23. (13.766) među 109 vježbača na ovoj spravi.

– Ovo je za mene bilo predivno i nezaboravno iskustvo. Jako sam zadovoljan svojom izvedbom. Bilo je sitnih greškica, mogao sam preko 14.000, ali nema veze, nećemo se žaliti. Proslaviti ćemo Filipov ulazak u finale, a onda idemo doma. Već sljedećeg tjedan u Osijeku nas čeka Državno prvenstvo – kratko je rekao Žugec.

– Svojom izvedbom ne mogu reći da sam nezadovoljan, a nisam baš ni zadovoljan u potpunosti. Bilo je nekoliko očitih, glupih grešaka koje su mi se potkrale u sredini vježbe. Ipak, zadovoljan sam što sam odradio svoju cijelu vježbu i što sam mogao na velikoj pozornici pokazati što treniram i što znam. U budućnosti će biti bolje, ali jedna velika, pozitivna stvar je što sam se mentalno uspio dobiti da budem točno tamo gdje trebam biti kako bih napravio svoju vježbu. Ovo mi je velika motivacija za iduću godinu. Idemo pojačati start, početi odrađivati sigurnije, ljepše i teže vježbe – najavio je Vlahek.

Prošlogodišnji viceprvak Europe na parteru, Aurel Benović (GD Osijek-Žito) završio je kao 81. (12.366), a Marko Jovičić (GK Rijeka) kao 99. (10.100).

– Bilo je ovo moje prvo SP i jedino što mogu reći je da nisam baš najsretniji. Razočaran sam. Vježba nije bila odrađena kako sam očekivao. Čak sam dobro krenuo s prvim skokom, ali drugi sam pao. Previše sam htio. Velike su emocije bile, velika želja za uspjehom, za ulaskom u finale, i eto, to me na žalost stajalo toga da nisam u finalu i da se u petak vraćam kući – kratko je rekao Aurel.

Hrvatska gimnastika od osamostaljenja naše zemlje do danas imala je 13 svjetskih finala i pritom osvojila četiri medalje (zlato, dva srebra i broncu). U subotu će Filip Ude biti u prilici loviti svoju drugu svjetsku medalju.

KVALIFIKACIJE – konj s hvataljkama (.pdf 238kb)

KVALIFIKACIJE – tlo (.pdf 237kb)

KVALIFIKACIJE – svi rezultati (.pdf 306kb)