HGS u Dubrovniku organizirao sastanak Tehničkog odbora Europske gimnastike

Hrvatski gimnastički savez u Dubrovniku je od četvrtka do nedjelje bio domaćin izrazito bitnom sastanku Tehničkog odbora muške sportske gimnastike Europske gimnastičke federacije.

Na jednom mjestu okupilo se svih 7 članova Odbora i to Tom Thingvold, James May, Dmitrii Andreev, Jean-François Blanquino, Diego Lazzarich, Nikolaos Provias i Mario Vukoja, inače dopredsjednik HGS-a, član Tehničkog odbora muške i ženske sportske gimnastike i vrhovni sudac MSG HGS-a.
Tehnički odbor ženske sportske gimnastike Europe, sastanku je prisustvovao virtualnim putem.

– Glavne teme sastanka bile su analiza Europskog prvenstva održanog u Baselu, donošenje tehničkog pravilnika za razdoblje 2022-2024. godine, mijenjali smo sustav europskih prvenstava, usklađivali ga sa Svjetskom federacijom pa će tako sada na SP moći samo kroz kvalifikacijski sustav. Po 13 najboljih ekipa i 18 višebojaca s EP-a izboriti će nastup na SP-u te godine, dok će se pojedinci plasirati kroz turnire svjetskih kupova – po 8 najboljih po spravama u toj godini. Gledati će se 5 turnira na 3 različita kontinenta i 3 najbolja rezultata. Povećana je kvota sportaša na EP-u. Na pojedinačnom će moći kao i do sada nastupiti 6 sportaša iz jedne zemlje, a na ekipnom EP-u 5+1. Naša preporuka će biti ta taj jedan dodatni sportaš bude neki mlađi reprezentativac kako bi primjerice juniorima olakšali prelazak na seniorsku scenu – otkrio je Mario Vukoja.

– Hrvatska se još jednom pokazala kao sjajan domaćin, svi su oduševljeni Dubrovnikom, a ovime smo najavili i kandidaturu Hrvatskog gimnastičkog saveza za organizaciju FIG Kongresa (kongres Svjetske gimnastičke federacije) u Dubrovniku 2024. godine – rekao je dr. sc. Marijo Možnik, predsjednik Hrvatskog gimnastičkom saveza uz kojega je na sastanku u Dubrovniku bio i izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević, predsjednik Nadzornog odbora HGS-a i dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.