Hrvatski gimnastičari spremni za kvalifikacije Svjetskog prvenstva

Hrvatska muška reprezentacija spremna je za sutrašnje kvalifikacije 50. Svjetskog prvenstva kojemu je do nedjelje domaćin japanski grad Kitakyushu. Filip Ude (konj s hvataljkama), Aurel Benović (tlo), Jakov Vlahek (konj s hvataljkama), Mateo Žugec (konj s hvataljkama) i Marko Jovičić (tlo) nalaze se u 7. od ukupno 8 kvalifikacijskih skupina, a startamo s parterom i to od 10:26 sati po hrvatskom vremenu.

Od osamostaljenja Hrvatske do danas imali smo 13 svjetskih finalista i osvojili svjetski naslov 2017. u Montrealu (Tin Srbić na preči), srebrnu medalju u Nanningu 2014. (Filip Ude na konju s hvataljkama) i Stuttgartu 2019. (Srbić na preči) te broncu također u Nanningu (Marijo Možnik na preči).

Filip Ude kao najiskusniji član ove reprezentacije sutra će na svom 11. SP-u pokušati uloviti 4. svjetsko finale. Jakov Vlahek je uz njega jedini koji je već nastupio na SP-u i to u Montrealu 2017. kada je zauzeo 16. mjesto na konju s hvataljkama. Zato će debitantske nastupe imati Benović, Jovičić i Žugec.

Filip Ude:
– Naš raspored ovdje je trening, ručak, trening večera i hotel. Ne smijemo nigdje van, ali priviknuo sam se, ništa strašno, izdržat ćemo još nekoliko dana, nije to neki veliki problem. Prvih nekoliko dana ovdje bio je kaos s organizacijom, s prijevozom pogotovo. A sada je sve osim smještaja super. Dobro, malo je i dosadno, pogotovo zato što je internet užas, nikome ništa ne lovi, jedva poruke šaljemo… Ali ono najbitnije je da sam spreman za natjecanje. Podij trening je prošao relativno OK, sutra je natjecanje i nadam se da ću odraditi što sam planirao i da će sve biti OK. Konj je ovdje dosta mekši, ne volim raditi na tom konju, ali mislim da sam se brzo priviknuo. Svima nam je isto, nemam se što žaliti. Puno SP-a je iza mene, a mislim da mi je ono 2007. u Stuttgartu gdje sam izborio OI u Pekingu ipak najdraže i najljepše iskustvo. Naravno, u posebnu kategoriju se svrstava i ono 2014. kada sam osvojio medalju.

Aurel Benović:
– Zadovoljan sam s odrađenim treninzima do sada u Japanu. U odličnoj sam formi i bez obzira što je ovo moje prvo SP, imam visok start vježbe i ako odradim na visokoj razini, bez velikih pogrešaka, mislim da se mogu nadati ulasku u finale. Za sve nas je dosta zahtjevna ova neorganizacija domaćina ovdje, pogotovo epidemiološke mjere. Već smo 6 dana u hotelu, ni hrana nije najsjajnija, ali svi znamo po što smo došli i koji nam je cilj ovdje.

Jakov Vlahek:
– Treninzi idu dobro, na početku je bilo malo „čupavo“ ali to je bilo samo dok je trajala aklimatizacija na ove uvjete. Sada je bolje. Smještaj nije na razini kakvu smo očekivali pa smo bili malo zabezeknuti kad smo doći, ali što smo dulje tu, naviknuli smo se. Dobro je društvo, dobra atmosfera u reprezentaciji. Malo nam je teško biti zatvoreni stalno u sobama, ali preživjet ćemo i to. Svi smo spremni za sutrašnje kvalifikacije i nadamo se što boljem rezultatu.

Marko Jovičić:
– Osjećam se dobro, spremno. Trebalo nam je dosta da se aklimatiziramo i priviknemo na ovu vremensku zonu, pogotovo nakon 30 sati puta. Trebalo nam je 2-3 dana da dođemo na svoje. Istina, nisu nam baš neki posebni uvjeti ovdje, ali sada se već zezamo na temu hotela, hrane i svega ostaloga što nas je dočekalo tu. Stvaramo dobru atmosferu, nema nam druge. Brojimo dane do nastupa i jedni drugima smo podrška. Osobno bih bio jako zadovoljan da odradim vježbu u kompletu, sa što više „ukopanaca“. Ono što sam pripremao na treninzima u Rijeci. Na žalost, mi u Rijeci nemamo parter kao na natjecanju, ali to nije izgovor da sutra ne pokažem najbolje što znam. Nadam se da ću uživati u nastupu, u tom trenutku, jer ovo mi je samo nagrada za sve godine treninga koje su iza mene. Sretan sam što sam dio ove ekipe.

Mateo Žugec:
– Odlično se osjećam, treninzi idu super, onako kako treba. Prošao je i jet lag, jedino što smo i dalje u karanteni i ne smijemo nigdje iz hotela, a hotel sam po sebi nije u rangu Svjetskog prvenstva. Doduše, hrana je sve bolja zadnjih dana. Moj cilj ovdje je odraditi vježbu maksimalno čisto i plasirati se u top 16 seniora svijeta. S time bih bio i više nego zadovoljan.

Livescoring možete pratiti na poveznici.

Sva hrvatska finala na SP-u:
Lausanne 1997.
7. mjesto – Aleksej Demjanov (karike)

Aarhus 2006.
8. mjesto – Robert Seligman (konj s hvataljkama)

Stuttgart 2007.
22. mjesto – Filip Ude (višeboj)

London 2009.
7. mjesto – Robert Seligman (konj s hvataljkama)

Rotterdam 2010.
5. mjesto – Filip Ude (konj s hvataljkama)

Antwerpen 2013.
6. mjesto – Robert Seligman (konj s hvataljkama)

Nanning 2014.
SREBRO – Filip Ude (konj s hvataljkama)
BRONCA – Marijo Možnik (preča)
5. mjesto – Robert Seligman (konj s hvataljkama)

Glasgow 2015.
8. mjesto – Robert Seligman (konj s hvataljkama)

Montreal 2017.
ZLATO – Tin Srbić (preča)

Doha 2018.
4. mjesto – Tin Srbić (preča)

Stuttgart 2019.
SREBRO – Tin Srbić (preča)

Startna lista – muški (.pdf 482kb)

Rezultati kvalifikacija – žene (.pdf 254kb)