Hrvatski predstavnici prvi put nastupili na Svjetskom kupu u parkouru

Parkour je sport koji uživa sve veću popularnost kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Ovu disciplinu gimnastike mogli bismo okarakterizirati i kao umjetnost kretanja koja odlično utječe na razvoj motoričkih sposobnosti.

Hrvatska parkour scena sve se više razvija, povećava se broj članova, ali i novih klubova. Važno je biti prisutan i na međunarodnoj razini – u proteklih nekoliko dana četiri hrvatska predstavnika i jedna predstavnica bili su dio jakog natjecanja, Svjetskog kupa u Montpellieru. U kvalifikacijama su nastupili Valentino Vulama (ZTD Hrvatski sokol), Luka Pokupec, David Spasić, Andrija Vajda i Sara Matrljan (svi Parkour klub Zagreb).

U Montpellieru sportaši su se natjecali u dvije discipline: Freestyle (slobodni stil) i Speed (brzina). U Freestyleu parkouraši izvode elemente u vremenskom periodu od 20 do 45 sekundi. Boduje se izvedba i težina. U izvedbi se boduje sigurnost izvedbe i tečnost, kod težine uzimaju se u obzir tri najzahtjevnija elementa. U disciplini Speed ključno je što brže proći poligon od starta do cilja. U ovoj disciplini natjecatelji se na dva identična poligona istovremeno utrkuju jedan protiv drugoga.

U ženskim kvalifikacijama discipline Speed Sara Matrljan završila je trinaesta u konkurenciji 19 natjecateljica.

– Zadovoljna sam, žao mi je jedino zbog posljednjeg penjanja jer da sam ga uspjela iz prve, dobila bih na vremenu i vjerojatno prošla kvalifikacije te ušla u završnicu natjecanja. Sve u svemu sam zadovoljna. Sviđa mi se organizacija u Montpellieru, stvarno je bilo puno toga za vidjeti, raznoliko je, ljudi su odlični, sve je bilo super.

U muškoj konkurenciji discipline Speed Hrvatska je imala dva predstavnika. Luka Pokupec zauzeo je 31. mjesto, David Spasić završio je 38.

– Iskreno imao sam manju tremu nego što sam očekivao. Kondicijski mi je bilo bolje, nisam bio toliko uspuhan, nije mi bilo toliko teško. Nisam išao najbrže što mogu, nego sam išao na neke velike skokove koji su možda bili problem, ali zadovoljan sam vremenom koje sam ostvario i nekim dijelovima koje sam odradio. Jedva čekam novi nastup u Svjetskom kupu – rekao je Pokupec.

U kvalifikacijama discipline Freestyle Andrija Vajda bio je 39., a Valentino Vulama 42. Na ovom Svjetskom kupu Hrvatska jedino nije bila zastupljena u ženskom Freestyleu.

Hrvatski gimnastički savez podupire razvoj ove nove gimnastičke discipline. Svjetskom kupu u Montpellieru prisustvovao je i predsjednik Saveza Marijo Možnik. Ovaj francuski grad u lijepom mu je sjećanju – 2015. upravo u Montpellieru postao je europski prvak na preči, tri godine ranije na istom mjestu dohvatio je srebro.

– Hrvatski gimnastički savez odlučio je ove godine poslati delegaciju na Svjetski kup u ovoj novoj grani gimnastike koja se vrlo brzo razvija i širi po svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Kako bi potaknuli razvoj parkoura, prošle godine u dva navrata ugostili smo predsjednika parkour komisije i njegov tim, jedanput u Osijeku, jedanput u Zagrebu gdje je kroz dva petodnevna kampa uveo hrvatske klubove u ovu novu granu gimnastike. Objasnio im je načine treniranja, suđenje i sve ostalo. Rezultat toga je da sve više gimnastičkih klubova razvija parkour, ili kao jedan od programa u svojim klubovima, a čak evo osnovan je ove godine i prvi baš klub, riječ je o Parkour klubu Zagreb.

Predsjednik Saveza osvrnuo se i na nastupe u Montpellieru:

– Stvorili su se preduvjeti da pošaljemo prvi put hrvatsku delegaciju na Svjetski kup u Montpellier. Naravno, za prvo veliko natjecanje nismo imali visoka očekivanja. Mogu reći da smo jako zadovoljni ostvarenim na ovako velikom natjecanju, i Sara Matrljan i dečki su imali solidne nastupe. Najbolje je prošla Sara u disciplini Speed koja je bila otprilike u sredini poretka, što je dobar rezultat za početak. Još je važnije da su i sportaši i treneri kroz ovo natjecanje skupili vrlo mnogo iskustva te ostvarili brojne kontakte s ljudima iz cijelog svijeta. Vjerujem da će im i ovaj nastup na Svjetskom kupu dati dodatni motiv i poticaj da nastave razvijati ovu novu granu gimnastičkog sporta.

Brojni su planovi kako bi se parkour u Hrvatskoj razvijao u željenom smjeru:

– Plan je ove godine organizirati i prvenstvo Hrvatske, a ove godine trebalo bi biti održano i Svjetsko prvenstvo u parkouru. Inače se svjetska smotra u parkouru održava svake dvije godine. Namjeravamo poslati najboljeg muškog i ženskog predstavnika na to Svjetsko prvenstvo. Namjera je poslati i suce na edukaciju kako dolazi novi olimpijski ciklus. Svjetska gimnastička federacija organizirat će i sudačke ispite, želja nam je da se i sudačka organizacija za parkour počne razvijati. Cilj nam je da naši suci sude i na domaćim, ali i na međunarodnim natjecanjima. I naravno mislimo i na trenerski aspekt organizacijom kampova, različitih aktivnosti kako bi se ova disciplina nastavila širiti jer je sve popularnija u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Razmišljamo i razgovaramo o organizaciji Svjetskog kupa gdje bi potencijalno i Hrvatska mogla biti domaćin u idućem olimpijskom ciklusu. Pričamo i o nabavi opreme, poligona na kojem se održavaju natjecanja jer bez toga ne možemo dalje očekivati neki ozbiljniji razvoj. U Montpellieru smo dosta o tome razgovarali s ljudima iz Svjetske gimnastičke federacije i za nekoliko mjeseci znat ćemo hoćemo li ići i u taj projekt, to bi sigurno dalo dodatni zamah za razvoj parkoura u Hrvatskoj i cijeloj ovoj regiji.

Sljedeći Svjetski kup u parkouru održava se sredinom rujna u portugalskoj Coimbri.