Korent i Žugec u finalu Svjetskog kupa u Varni

Četvero hrvatskih predstavnika nastupalo je prvog dana kvalifikacija Svjetskog gimnastičkog Challenge kupa u bugarskoj Varni. Finale su uspjeli izboriti Tijana Korent na preskoku i Mateo Žugec na konju s hvataljkama. Nadomak finala ostali su Sara Šulekić na dvovisinskim ručama i Liam Rabić na konju s hvataljkama, obje su završili deveti i prve su rezerve za finale.

Tijana Korent voli nastupati u ovom bugarskom gradu na obali Crnog mora. Čakovčanka je prošle godine pobijedila u Varni. I danas je bila na visokoj razini. S ocjenom 13.050 zauzela je četvrto mjesto.

– Jako sam zadovoljna odrađenim skokovima, dobila sam relativno visoku srednju ocjenu. Prema tome mogu reći da su skokovi bili čisti i dobro izvedeni. Ušla sam u finale kao četvrta i stvarno sam presretna jer je konkurencija bila jaka i glavni cilj bio mi je ući u finale. I to mi se, evo, ostvarilo i sad s nestrpljenjem očekujem subotnje finale.

Finale ženskog preskoka u subotu počinje u 13.45 sati po hrvatskom vremenu. Najbolja u današnjim kvalifikacijama bila je Bugarka Valentina Georgieva.

Na dvovisinskim ručama Sara Šulekić bila je deveta s ocjenom 12.800. Identičnu ukupnu ocjenu dobila je Barbora Mokošova, no Slovakinja je imala nižu startnu ocjenu, što je odlučujuće u ovakvim situacijama.

– Odradila sam vježbu od početka do kraja, no zbog veće pogreške imala sam veliki odbitak i zbog toga sam dobila nižu ocjenu. Sretna sam što sam uspjela dovršiti vježbu bez obzira na tu grešku. Nadam se da ću u Kopru, koji nam je idući Svjetski kup, puno bolje odraditi.

Na konju s hvataljkama za finale su se borila dva hrvatska predstavnika. Mateo Žugec je uspio u tome. Zauzeo je šesto mjesto s ocjenom 13.850. Nakon lošijeg nastupa na Europskom prvenstvu u Riminiju, za 22-godišnjeg Varaždinca izboreno finale je važno za povratak samopouzdanja.

– Bilo je odlično. Trener i ja odlučili smo za kvalifikacije smanjiti početnu ocjenu vježbe s 5.8 na 5.6, što sam odradio odlično bez ikakvih velikih grešaka te sam dobio ocjenu 13.850. Mislim da sam zaslužio ocjenu iznad 14 bodova, ali suci su bili jako strogi. Najvažnije, ušao sam u finale gdje se spremam za jaču vježbu početne ocjene 5.8 do 5.9, vidjet ćemo što će biti sa saskokom, u finalu je sve moguće.

Nakon odrađene vježbe i ocjene 13.500 Liam Rabić napeto je pratio kvalifikacije do samog kraja. Rabić je dugo držao osmu poziciju koja donosi finale. Posljednji je nastupao Marcus Pietarinen – Finac je zaradio ocjenu 13.750 i potisnuo hrvatskog gimnastičara na deveto mjesto.

– Odradio sam odličnu vježbu bez nekih većih grešaka, ali nažalost suđenje je danas bilo strogo. Dobio sam ocjenu 13.500, smatram da sam trebao dobiti više i završio sam kao deveti tako da ništa od finala. Vraćam se u Zagreb trenirati još jače i rješavati ozljede.

U kvalifikacijama konja s hvataljkama nastupio je 31 gimnastičar. Najbolji je bio Kazahstanac Nariman Kurbanov s visokom ocjenom – 15.650. Finale je na rasporedu u subotu u 14.35 sati po hrvatskom vremenu.

Sutra, drugog dana kvalifikacija, na gredi nastupa Tina Zelčić. Milu Prpić osim na gredi očekuje nastup i na parteru.

Kvalifikacije će biti dostupne nakon finala u subotu i nedjelju kao Video i Result Book besplatno u Elevien mobilnoj aplikaciji. Ljubitelji gimnastike moći će kadgod žele pogledati kako su se gimnastičari i gimnastičarke natjecali za mjesto u finalu, sa snimkama koje ostaju trajno pohranjene u Elevienu.