Mateo Žugec treći u finalu Svjetskog kupa u Varni!

Prvog dana finala Svjetskog gimnastičkog kupa u Varni nastupilo je troje hrvatskih predstavnika. Na konju s hvataljkama Mateo Žugec dohvatio je pobjedničko postolje, završio je treći. Varaždinskom gimnastičaru treći je to najbolji rezultat u karijeri u natjecanjima Svjetskog kupa. 2022. pobijedio je u Kopru te bio drugi upravo u Varni. Tijana Korent na preskoku te Sara Šulekić na dvovisinskim ručama završile su četvrte. Šulekić je nakon kvalifikacija bila u statusu prve rezerve – 18-godišnja članica ZTD-a Hrvatski sokol dobila je priliku nakon što je od nastupa odustala Kanađanka Clara Raposo.

Mateo Žugec bio je silno motiviran nakon Europskog prvenstva u Riminiju vratiti se na „pravi put“. I uspio je – nakon dobrog nastupa u kvalifikacijama član GK Vindija u finalu bio je odličan. U odnosu na nastup prije dva dana Žugec je pojačao svoju vježbu za dvije desetinke, i sama izvedba bila je bolja. Zaradio je visoku ocjenu – 14.300. Žugec je nakon odrađene vježbe držao vodeću poziciju. S nje ga je skinuo Kazahstanac Nariman Kurbanov koji je opravdao ulogu glavnog favorita. Između Kurbanova i Žugeca u konačnici se ugurao Uzbekistanac Ravshan Kamiljanov.

– Nakon kvalifikacija smo odlučili da ćemo ići u finalu težu vježbu ukupne ocjene 15.800. Ušao sam smirene glave, sve mi je išlo za rukom te sam dobio završnu ocjenu 14.300 i osvojio brončanu medalju, čime sam jako zadovoljan jer sam u zadnjih godinu dana imao velikih problema i s ozljedama i mentalnom pripremom. Sve se sad počelo vraćati u normalu. Slijedi Svjetski kup u Kopru, u četvrtak su na rasporedu kvalifikacije.

U finalu na preskoku Tijana Korent završila je četvrta, kao i prije dva dana u kvalifikacijama. I ocjena je bila vrlo slična. 35-godišnja Čakovčanka od sudaca je dobila 12.950. Zanimljivo, poredak svih osam gimnastičarki danas bio je identičan kao i u kvalifikacijama. Slavila je Bugarka Valentina Georgieva ispred Njemice Karine Schönmaier. Treća je završila Meksikanka Alexa Moreno.

– Stvarno sam zadovoljna i presretna svojim plasmanom. Znam da je četvrto mjesto opet i drvena medalja, međutim s obzirom na konkurenciju i da su djevojke koje su se borile za prva tri mjesta europske i svjetske finalistice, mislim da mogu biti presretna četvrtim mjestom i dobro odrađenim skokovima. Sad se okrećem nastupu Svjetskom kupu u Kopru i nadam se da mogu ponoviti, ako ne i popraviti rezultat.

Sara Šulekić je u finalu na dvovisinskim ručama nastupila nakon što je zbog ozljede odustala Kanađanka Clara Raposo. Šulekić je lijepo iskoristila ukazanu priliku. Bio je to jako dobar nastup, puno bolji nego u kvalifikacijama. I ocjena to pokazuje – 13.233. Hrvatsku gimnastičarku od postolja je dijelilo tek nešto više od jedne desetinke. Treće mjesto zauzela je Kanađanka Rose Woo, a slavila je iskusna Njemica Elisabeth Seitz ispred Ukrajinke Yelyzavete Hubareva.

– Jako sam zadovoljna kako je finale prošlo jer sam popravila svoju izvedbu od kvalifikacija za skoro pola boda i na kraju završila četvrta. Na kraju su presudile nijanse da budem na postolju, ali sam presretna što sam uopće bila u finalu jer sam ušla kao prva rezerva. Sa svakim natjecanjem se osjećam sve bolje i sigurnije te se veselim Svjetskom kupu u Kopru sljedeći vikend.

Sutra je u Varni na rasporedu i preostalih pet finala po spravama. U 13.50 sati po hrvatskom vremenu počinje finale na gredi u kojem nastupa Tina Zelčić.

Foto: Slobodan Kadić