Na Skupštini HGS-a dodijeljene nagrade za životno djelo, plakete i diplome

Redovna godišnja skupština Hrvatskog gimnastičkog saveza ove je godine po prvi put imala i svoj svečani dio. Na prigodnom domjenku u hotelu Panorama dodijeljene su diplome i plakete osobama koje su na ovaj ili onaj način zadužile hrvatsku gimnastiku.

Plaketu za životno djelo predsjednik HGS-a mr. sc. Stevo Tkalčec uručio je gospođi Magdi Ilić, a posmrtno je ona dodijeljena i gospođi Svitlani Sergijenko te gospodinu Tomislavu Birovljeviću.

Gospođa Magda Ilić (rođena 10. lipnja 1952.) dugogodišnji je sportski djelatnik s uspješnim djelovanjem u svojoj matičnoj sredini – Gimnastičkom klubu “Marjan” Split, kao i u cjelokupnoj hrvatskoj gimnastici. Gospođa Magda danas je glavna trenerica u jednom od najuspješnijih hrvatskih gimnastičkih klubova, a od 2003. Godine je i glavna trenerica hrvatske reprezentacije te članica Tehničkog odbora sportske gimnastike već dugi niz godina. Najveći uspjeh tijekom svoje duge i bogate trenerske karijere postigla je s gimnastičarkom Tinom Erceg, s kojom je osvarila povijesne rezultate za hrvatsku žensku gimnastiku. Uvijek inovativna, najuspješnija i najtrofejnija trenerica u ženskoj sportskoj gimnastici Hrvatske, nakon više od pola stoljeća u sportu, strastveno, znalački i s vizionarskim oduševljenjem odgaja nove naraštaje uspješnih gimnastičarki, inzistirajući na slijedu generacija, na ulaganju u mlade i poticanju da se bave sportskom gimnastikom.

Gospođa Svitlana Sergijenko najveći je dio svoje trenerske karijere ostvarila u Hrvatskoj gdje je ljubav prema ritmičkoj, ali i sportskoj gimnastici, prenijela na velik broj sportaša. Svitlana je uvelike zadužila ritmičku gimnastiku i klubove diljem Hrvatske u kojima je djelovala, a njen osobni peča ostavit će trag još godinama nakon nje. Gospođa Svitlana ritmičkom se gimnastikom počela baviti u rodnoj Ukrajini gdje je ostvarila lijepu natjecateljsku karijeru te bila dijelom ukrajinske reprezentacije. Ondje je završila fakultet te stekla zvanje trenera, a vodila je i stručnja predavanja, kako u Ukrajini, tako i u Hrvatskoj. Svoja stručna znanja i veliko natjecateljsko iskustvo prenijela je na mnoge mlađe naraštaje gimnastičara i gimnastičkih trenera. Kao izbornica hrvatske reprezentacije u ritmičkoj gimnastici pratila je odrastanje mnogih hrvatskih gimnastičara i od malih ih nogu pratila na velika natjecanja kao što su Europska i Svjetska prvenstva. Svoj potpis i neke ritmičke elemente te elemente baleta dala je i sportskoj gimnastici, a neki od najpoznatijih njenih učenika bili su osvajači medalja na svjetskim i europskim prvenstvima.

Gospodin Tomislav Birovljević, diplomirani inžinjer zaštite na radu, cijeli je život radio u struci, no gimnastika je bila njegova glavna preokupacija. Ušao je u dvoranu sa svojim ocem u četvrtoj godini života i od tada više nikada nije napuštao gimnastiku. Marljivo je i savjesno trenirao što mu je donijelo velike uspjehe na nacionalnoj i regionalnoj razini. Velikim angažmanom i ustrajnim radom unaprijedio je Gimnasičko društvo “Hrvatski sokol” Valpovo i podigao ga na višu razinu. Othranio je mnoge generacije, izveo mnogu djecu na pravi put i od njih napravio ljude. Kao pravi trener i mentor, postavio je dobre temelje svojim trenerima i suradnicima. Obilježio je noviju povijest gimnastičkog društva i imao još ideja za dalje… Tomislav Birovljević ostavio je neizbrisiv trag u razvoju gimnastike. Bio je jedan od onih entuzijasta zbog kojih mali sportovi i dalje žive. Ustrajnost, volju i predanost prenosio je na svakog s kim je dijelio sportski duh i zajedništvo. Njegovo će ime uvijek znati i spominjati svaki novi gimnastičar, djevojčica ili dječak, koji će koračati njegovim stopama u valpovačkoj dvorani.

Plaketom za doprinos u razvoju gimnastičkog sporta nagrađeni su Mario Vukoja iz Čakovca, Aleksandra Pejčić, Ivan Vidović Brada, Vladimir Cuculić i Željko Barišić – Ziki (svi iz Rijeke), te Marko Simon iz Vinkovaca.

Mario Vukoja (rođen u Čakovcu 24. lipnja 1972.) zaposlen je u gimnastičkom klubu “Marijan Zadravec Macan” na radnom mjestu sportskog direktora, a ujedno obavlja i funkciju dopredsjednika gimnastičkog kluba. Od sedme godine aktivno se bavi gimnastikom. U razdoblju od 1995. do 2000. svake je godine boravio u Olimpijskom centru u Vladimiru (Rusija), gdje je uz najkvalitetnije gimnastičke svjetske mentore usavršavao svoje trenersko zvanje. Na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine završio je stručni studij za izobrazbu trenera – studijski smjer sportska gimnastika, a od istog je fakulteta proglašen i počasnim trenerom – predavačem Studijskog centra za izobrazbu trenera. U međuvremenu je položio sudačke ispite i trenutno je međunarodni sudac (FIG brevet I. kategorije). Od 1999. sudjeluje na svim Svjetskim i Europskim prvenstvima kako u svojstvu šefa delegacije, tako i u svojstvu trenera i suca. Voditelj je trenerskog tima koji radi s najboljim međumurskim, a svojedobno i hrvatskim gimnastičarom, osvajačem srebrne olimpijske medalje Filipom Udeom (prvim hrvatskim gimnastičarom koji je tri puta sudjelovao na Olimpijskim igrama te prvim međimurskim olimpijcem uopće). Mario Vukoja je i član Tehničkog odbora sportse gimnastike HGS-a, te dopredsjednik Tehničkog odbora muške sportske gimnastike UEG-e.

Gospodin Marko Simon svojim je dugogodišnjim radom na području tjelesne kulture, sporta i prosvjete dao veliki doprinos općem napretku i promicanju položaja i ugleda Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske. Cijeli svoj dosadašnji životni vijek posvetio je sportu i razvoju tjelesne kulture, a kroz nastupe vinkovačkih sportaša na brojnim natjecanjima pridonio je i ugledu Gimnastičkog kluba „Hrvatski sokol“ Vinkovci i OŠ I. G. Kovačić unutar Slavonije i Baranje, te Republike Hrvatske. Tijekom svog rada odgojio je na tisuće mladih sportaša, učeći ih zdravom i sportskom načinu života. Područje njegovog rada je široko i obuhvaća veliki broj sportova, a posebno gimnastiku. Upečatljiv je njegov doprinos atletici, plivanju, skijanju, ribolovu, a doprinosi i promociji županije kroz razne druge manifestarcije, kao što su državno prvenstvo u kuhanju fiš-paprikaša ili pak međunarodna utrka lađara u Metkoviću. U gimnastičkom je sportu obnašao funkcije predsjednika, tajnika, trenera, izbornika, instruktora, suca). Bio je trener muške i ženske sportske gimnastike, gimnastički sudac. Kao međunarodni sudac muške sportske gimnastike svoju je brevet licencu obnavljao 1988., 1992. i 1996. godine. Vrednujući sav njegov dosadašnji rad na sportskim i ostalim područjima, Gradsko vijeće grada Vinkovaca 2013.godine dodijelilo mu je “Grb grada Vinkovaca”, a Vukovarsko-srijemska županija iste mu je godine dodijelila Plaketu.

Željko Barišić Ziki (rođen u Rijeci 16. ožujka 1958.) gimnastikom se počinje baviti u dobi od deset godina kad se upisuje u „Partizan Rijeka“, a članom hrvatske reprezentacije postaje 1973. Na prvenstvima Hrvatske održanim 1972. i 1973. godine osvaja brončane medalje u višeboju te pojedinačno. Trener asistent postaje 1976. i tu funkciju obnaša sve do 1979. kada postaje trener muške sportske gimnastike. Polaganjem sudačkih ispita postaje i savezni sudac. Početkom devedesetih bio je tajnik i predsjednik Gimnastičkog kluba „Rijeka“. Organizirao je seminare za suce i trenere u Kraljevici i Njivicama. Osmislio je program za djecu vrtićke dobi koji se primjenjivao na području Rijeke. Ostvario je odlične trenerske rezultate na državnoj razini te mnogobrojne zapažene nastupe i rezultate na međunarodnoj sceni.

Vladimir Cuculić (rođen 11. ožujka 1943. u Sarajevu) aktivan je u više sportova, a sportskom se gimnastikom počinje baviti 1956. godine, kad je i upisan u riječki “Partizan”. Na Prvenstvu Hrvatske 1962. godine osvaja brončanu medalju u višeboju. Trener gimnastike postaje 1964. kada polaže trenerski ispit, a 1967. postaje gimnastički sudac. Međunarodni sudac sportske gimnastike postaje 1986. godine, a nešto kasnije postaje i sudac za alpsko skijanje. Jedan je od osnivača Ski kluba Rijeka, te Studentskog planinarskog kluba “Snježnik”. Dugogodišnji je član, predsjednik te jedan od osnivača Gimnastičkog kluba “Rijeka”. Dolaskom Specijalne gimnastike u Europu, angažira se te postaje direktor Specijalne Olimpijade Hrvatske. Postaje jedan od deset članova Upravnog odbora Specijalne gimnastike za Europu i Euroaziju. Za Gimnastički klub „Rijeka“ s nekoliko natjecatelja kroz nekoliko godina donosi oko 80 medalja u specijalnoj gimnastici. Dobitnik je raznih nagrada od kojih izdvajamo Priznanje predsjednika Republike Hrvatske i Hrvatskog olimpijskog odbora za uspješno predstavljanje u svijetu.

Ivan Vidović Brada (rođen 2. srpnja 1939. u Beogradu) gimnastikom se počinje baviti 1955. kada se upisuje u Društvo tjelesnog odgoja “Partizan Rijeka”, gdje kao vježbač postiže osrednje rezultate. Trener gimnastike postaje 1967. kada počinje njegova dugogodišnja trenerska karijera. Iste godine postaje i nacionalni sudac. Postaje inicijator i jedan od osnivača Gimnastičkog kluba “Rijeka” koji se i danas nalazi u istoj dvorani. U težnji za usavršavanjem sebe i svog trenerskog rada pohađa različite seminare i stječe vještine neophodne za rad s gimnastičkom populacijom. Pored svoje stručnosti i kompetentnosti koje neprestano usavršava, razvija i svoju već urođenu i prepoznatljivu pedagošku stranu te na generacije riječkih gimnastičara ostavlja neizbrisiv trag i danas slovi kao karizmatični omiljeni trener. Gospodin Ivan Vidović Brada zaslužan je i za kupnju prvog kompleta gimnastičkih sprava u Rijeci koje su kasnije prešle u posjed Gimnastičkog kluba “Rijeka”.

Gospođa Aleksandra Pejčić (rođena 10. travnja 1942. u Plešcima kraj Čabra) sportskom se gimnastikom počinje baviti u Rijeci 1950. godine. Više puta je bila omladinski prvak u gimnastičkom višeboju na nacionalnoj razini, te član gimnastičke reprezentacije Hrvatske i Jugoslavije. Na Pedagoškoj akademiji, odnosno Pedagoškom/Filozofskom fakultetu i Učiteljskom fakultetu provela je svoj radni vijek te je obavljala brojne dužnosti u više sportskih organizacija. Posebno se ističe funkcija osnivača i člana predsjedništva Gimnastičkog kluba “Rijeka”. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i odličja od kojih ističemo Priznanje za značajan doprinos u razvoju sportsko-rekreativnih aktivnosti 1978. godine. Dobitnica je i Medalje za razvoj sportske rekreacije 1979. U studenom 2018. godine proglašena je počasnim članom Gimnastičkog kluba “Rijeka”, a u prosincu iste godine Sveučilište u Rijeci dodjeljuje joj počarno zvanje – professor emeritus. Svojim cjelokupnim znanstvnim i stručnim opusom ostvarila je u teorijskim pristupima i praktičnim modelima dragocjene doprinose razvoju sporta na području grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Republike Hrvatske.

Diploma za razvoj gimnastičkog sporta dodijeljena je Aidi Badić iz Zagreba te Gimnastičkom društvu “Osijek-Žito” iz Osijeka.

Aida Badić (rođena 11. veljače 1986. u Zagrebu) studirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 2005.-2010. na integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju kineziologije (izborni modul Sportska gimnastika). Od 1992. do 2004. aktivno se bavila sportskom gimnastikom u Gimnastičkom klubu “ZTD Hrvatski sokol” pod vodstvom trenera Gordana Polana, Ane Sesvečan i Bojana Šinkovca. Državna je reprezentativka i prvakinja uzastopno od 1995. do 2003. godine u višeboju i pojedinačno po spravama, postigla je značajne rezultate na našoj i međunarodnoj sceni (više od 100 odličja) te imala status kvalitetnog – vrhunskog sportaša HGS-a. Bila je članica nacionalne seniorske vrste te kategoriziranog vrsnog sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora. Suosnivač je Gimnastičkog kluba GIMKO koji od 2015. djeluje u manjim mjestima izvan Zagreba. GK GIMKO provodi već četvrtu godinu rekreativne i natjecateljske programe sportske gimnastike za djecu i mlade te nastupa na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, na kojima redovno ostvaruje zapažene rezultate. Aida Badić u HGS-u obavlja sljeće funkcije: međunarodna je sutkinja Hrvatskog gimnastičkog saveza (FIG brevet IV, od 2013. godine), vrhovna je sutkinja ŽSG za regiju Sjever, delegat regije Sjever, koordinaorica za žensku sportsku gimnastiku na nivou HGS-a za B i C program od 2014. godine, a bila je i stručna suradnica pri izdavanju monografije “Sto deset godina Hrvatskog gimnastičkog saveza”, 1904.-2014.