Obveze organizatora sportskih natjecanja tijekom trajanja mjera borbe protiv zaraze virusom COVID-19

Državni tajnik za sport Ministarstva turizma i sporta, Tomislav Družak, uputio je priopćenje krovnim sportskim organizacijama i nacionalnim sportskim savezima koje donosimo u cijelosti.

Poštovani,

ovim putem obraćamo vam se vezano uz negativan trend i porast zaraženih osoba bolešću COVID-19 u općoj populaciji Republike Hrvatske, od koje na žalost nisu pošteđeni ni sportaši i sportski djelatnici.

Dosadašnjim zajedničkim pristupom borbi protiv navedene zarazne bolesti i pridržavanjem mjera omogućili smo postupno pokretanje sportskih aktivnosti na svim razinama, a ujedno smo i drugim načinima potpore sportskim organizacijama olakšali prolazak kroz ovu krizu, na čemu ćemo i dalje nastaviti zajednički raditi.

Kao što smo spomenuli, svjedoci smo kako, na žalost, posljednjih dana raste broj zaraženih i kako je sve više i hospitaliziranih osoba te na vas kao organizatore natjecanja, ali i kao nacionalne saveze odgovorne za organizaciju i razvoj pojedinih sportova u Republici Hrvatskoj, apeliramo na strogo pridržavanje svih općih i posebnih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Molimo vas da redovito pratite obavijesti i nove preporuke na stranicama HZJZ-a:

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Posebno napominjemo potrebu strogog pridržavanja sljedećih preporuka od strane organizatora:

https://hgs.hr/wp-content/uploads/2020/06/preporuka_za_sportska_natjecanja_u_zatvorenim_objektima_uz_gledateljstvo.pdf

https://hgs.hr/wp-content/uploads/2020/06/preporuke_za_sportska_natjecanja_na_otvorenome.pdf

Navedene preporuke i dalje omogućavaju održavanje natjecanja uz prisustvo gledatelja te samo strogim pridržavanjem propisanog i održavanjem potrebne distance na svim dijelovima sportskog objekta možemo osigurati uvjete u kojima ćemo na najmanju moguću mjeru smanjiti širenje zaraze tijekom sportskih događaja. Posebno je važno naglasiti da na sportskim natjecanjima s većim brojem gledatelja odnosno navijača na tribinama, nije dovoljno osigurati da se na tribini nalazi propisani broj gledatelja u odnosu na kapacitet tribine već i da se između navijača drži distanca, a što nije bio slučaj na pojedinim utakmicama u prethodnom razdoblju.

Zaključno, još jednom ističemo važnost pridržavanja svih odluka, mjera i preporuka, ali vas potičemo i na proaktivno djelovanje prema svim vašim članicama kojima molimo da proslijedite ovaj dopis. Samo zajedničkim radom i pristupom, utemeljenim prije svega na velikoj odgovornosti prema sebi i drugima, možemo nastaviti sa sportskim životom i radom u ovim iznimno teškim vremenima.

S poštovanjem,
Državni tajnik
Tomislav Družak