Počasne diplome hrvatskim trenerima na Sjednici FIG-e u Shanghaiu

Na sjednici Izvršnog odbora Međunarodne gimnastičke federacije (FIG) održanoj 30 – 31. svibnja 2024. u kineskom Shanghaiu, donesena je odluka o dodjeli počasnih diploma trenerima koji su ostvarili izniman doprinos u svijetu gimnastike. Među dobitnicima su i dvojica hrvatskih trenera, Tigran Gorički i Igor Kriajimskii, koji su nagrađeni za svoje značajne zasluge u muškoj sportskoj gimnastici.

Tigran Gorički, jedan od najuspješnijih gimnastičkih trenera u Hrvatskoj, ima bogatu karijeru koja uključuje natjecanja na međunarodnoj razini kao bivši natjecatelj te uspješan trenerski rad. Njegova trenerska karijera obilježena je kontinuiranim uspjesima na Svjetskim prvenstvima od 2005. do 2016. godine. Pod njegovim vodstvom, Marijo Možnik osvojio je na preči prvu povijesnu zlatnu medalju za Hrvatsku na Europskom prvenstvu 2015. godine, kao i brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 2014. godine. Tigran je također autor elementa na preči poznatog kao “Možnik”. Njegov doprinos obuhvaća i razvoj novog kvalifikacijskog sustava za Olimpijske igre, usvojenog od strane FIG-e. Kao glavni trener u Gimnastičkom klubu “Trešnjevka” i osnivač discipline TeamGym unutar Hrvatskog gimnastičkog saveza, Tigran nastavlja razvijati nove gimnastičke talente.

Igor Kriajimskii je također jedan od najistaknutijih hrvatskih trenera, poznat po suradnji s Filipom Udeom. Njihova suradnja rezultirala je povijesnim uspjehom – prvom olimpijskom medaljom za Hrvatsku u gimnastici, srebrom na konju s hvataljkama na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Igor je bio ključan i u osvajanjima srebrnih medalja na Svjetskom prvenstvu 2014. te Europskim prvenstvima 2008. i 2020. godine. Igor je bio trener Filipu Udeu i na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu i 2016. godine u Rio de Janeiru. Igorova posvećenost i dalje donosi uspjehe, a njegovi gimnastičari redovito postižu zapažene rezultate na najvećim svjetskim i europskim natjecanjima.

Uz hrvatske trenere, počasne diplome dodijeljene su još Aliyi Yussupovoj iz Kazahstana za ritmičku gimnastiku i Joseu Ferreirinha iz Portugala za žensku sportsku gimnastiku.

Čestitamo svim dobitnicima na ovom prestižnom priznanju!