Poruka predsjednika HGS-a

Zagreb, 1.10.2020.

Dragi članovi hrvatske gimnastičke obitelji,

nadam se da ste dobro i zdravi s obzirom na ovu “novu (ne)normalnu” situaciju u kojoj se cijeli svijet nalazi. Tijekom ljeta obišao sam sve gimnastičke klubove članice HGS-a kako bih se upoznao sa stanjem klubova i mogućnostima za budući razvoj. Bilo je to ugodno druženje kroz koje sam iz prve ruke dobio cjelokupni uvid u gimnastičku infrastrukturu i ostale segmente gimnastičkog sporta u Republici Hrvatskoj, ali i iskustvo koje mi uvelike pomaže u vođenju Hrvatskog gimnastičkog saveza. Hvala Vam na tome.

Jedan od trenutno najvećih problema je što otprilike 50% klubova nema vlastite prostore već koristi školske dvorane. Rukovodstvo HGS-a obavlja konzultacije s nadležnim institucijama kako bi se klubovima ipak omogućilo korištenje školskih dvorana za provedbu treninga u svim kategorijama te se nadam da ćemo uskoro doći do povoljnog rješenja. U svakom slučaju planiramo da se, uz pridržavanje svih propisanih mjera, održe sva regionalna i nacionalna natjecanja do kraja godine jer znamo koliko je to važno za djecu i klubove. Nažalost, međunarodna natjecanja koja su se trebala održati u Hrvatskoj morali smo otkazati.

U nedostatku natjecanja, za našu nacionalnu vrstu Tehnički odbor sportske gimnastike pokrenuo je  novo natjecanje pod nazivom CRO-GYM liga u muškoj sportskoj gimnastici, a s obzirom na vrlo zanimljiv koncept natjecanja i dobru povratnu informaciju od gimnastičara, isto natjecanje uskoro kreće i u ženskoj sportskoj i ritmičkoj gimnastici.

Što se tiče stručnog kadra, tijekom rujna i listopada održava se nacionalni sudački i trenerski seminar za sportsku gimnastiku koji smo organizirali po regijama. Također, u suradnji s Hrvatskim institutom za kineziologiju u Zagrebu upisano je trideset polaznika/ca programa osposobljavanja za učitelja/icu sportske gimnastike i deset polaznica za instruktoricu ritmičke gimnastike.

Drago mi je da Vas mogu obavijestiti i da je osnovana Komisija sportaša saveza, na čelu s predsjednikom Robertom Seligmanom, putem koje će sportaši moći izražavati svoja mišljenja i preporuke rukovodstvu HGS-a. Također, osnovana je i Zdravstvena komisija HGS-a, na čelu s predsjednikom doc. dr. sc. Goranom Vrgočem, dr. med. spec., posebno važno savjetodavno tijelo za organizaciju natjecanja i skrbi o sportašima tijekom perioda pandemije bolesti COVID-19.

U HGS pridružila su nam se i dva nova člana, GK “Novigrad” i GK “Lički sokol” Gospić, a do kraja godine najavljeno je osnivanje te pridruživanje HGS-u još nekoliko gimnastičkih klubova. Kako bi potaknuli osnivanje gimnastičkih klubova, kontaktirali smo nizozemsku organizaciju Sports for Children koja je velikodušno donirala pun šleper sportske opreme. Osim novih klubova, pokreću se i nove grane gimnastike u Hrvatskoj – GK “Trešnjevka” otvorila je u Zagrebu centar za TeamGym, a GK “Umag” organizira prvenstvo u skokovima na malom trampolinu.

Jedan od važnih strateških koraka u unapređenju rada Saveza i klubova je digitalizacija sustava vođenja članova i registracije sportaša, trenera i sudaca, odnosno natjecateljskih kartona i licenci. U tom smislu omogućili smo svim klubovima korištenje aplikacije s kojom će moći registrirati svoje sportaše, trenere i suce u Savez i na natjecanja, a što će u konačnici smanjiti, ubrzati i olakšati administraciju klubovima i Savezu, kao i organizatorima natjecanja.

I za kraj ovog obraćanja želim Vas obavijestiti da na ovakav način planiram periodički slati poruke tijekom godine (kvartalno, po potrebi i češće), kako bih Vas informirao o radu Saveza i novostima jer smatram da je za uspješan razvoj hrvatske gimnastike i realizaciju zadanih ciljeva važna kontinuirana komunikacija između svih dionika gimnastičkog sporta. Također, svake godine organizirat ćemo sastanak regije gdje će se rukovodstvo Saveza sastati s predstavnicima klubova, a na kojima ćemo razgovarati o aktualnostima i mogućnostima daljnjeg razvoja.

S poštovanjem i uz sportski pozdrav,

dr. sc. Marijo MOŽNIK
Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza