Poruka predsjednika

Dragi članovi hrvatske gimnastičke obitelji,

hrvatska delegacija nastupila je tijekom listopada na Svjetskom prvenstvu u japanskom gradu Kitakyushu, u muškoj i ženskoj sportskoj te ritmičkoj gimnastici. Najveći uspjeh postigao je Filip Ude osvojivši 7. mjesto u svom 4. finalu u karijeri na Svjetskim prvenstvima.

CRO-GYM LIGA 2021. godine je uspješno završena, a ukupni pobjednici u seniorskoj kategoriji su Filip Ude (MSG), Ana Đerek (ŽSG) i Lana Sambol (RG). U juniorskoj kategoriji ukupni pobjednici su Liam Rabić (MSG), Mila Prpić (ŽSG) i Petra Belević (RG).

U Hrvatskoj je tijekom jeseni održano nekoliko međunarodnih natjecanja u ritmičkoj gimnastici, uključujući i FIG međunarodni turnir – Aura Cup Zagreb, na kojem je u zagrebačkoj Areni nastupilo 250 gimnastičarki iz 22 zemlje svijeta. Izvršni organizator – GK Aura je, uz potporu Ministarstva turizma i sporta, organizaciju odradilo na vrhunskom nivou. Lana Sambol na istom je natjecanju osvojila srebrnu medalju u vježbi s obručem.

Zadnji vikend u listopadu održano je Prvenstvo Hrvatske u sportskoj gimnastici u dvorani Gradski vrt u Osijeku. Izvršni organizator kao i lani bilo je GD Osijek-Žito te je organizacija i ove godine odrađena na visokom nivou, uz rekordan broj natjecatelja, skoro 500. Vikend nakon toga, u Sportskom centru Saline u Vrsaru, održano je Prvenstvo Hrvatske u A programu i Završnica Kupa Hrvatske u B i C programu u ritmičkoj gimnastici. Izvršni organizator bio je KREG Galatea, koja je organizirala ovo prvenstvo također na visokom nivou, a nastupilo je skoro 300 gimnastičarki.

Uzimajući u obzir da je prvi dio godine bilo teško organizirati treninge, a većina natjecanja bila je odgođena i da su klubovi zbog pandemije u teškoj financijskoj situaciji, HGS je sufinancirao izvršne organizatore natjecanja te je u potpunosti financirao kotizacije sportašima za Prvenstvo Hrvatske i Završnicu Kupa Hrvatske. Kao pomoć klubovima svima je i umanjena članarina 50% za 2021. godinu.

U 2022. godini Savez nastavlja sa sufinanciranjem aplikacije ITsport svim klubovima članicama HGS-a za kvalitetno vođenje administracije klubova te digitalne prijave sportaša, trenera i sudaca u Savez.

CRO-GYM LIGA također će se realizirati i u 2022. godini u svim granama gimnastike, i dalje uz financijsku potporu Saveza, kako bi dodatno motivirali naše seniore/ke i juniore/ke za ostvarenje vrhunskih sportskih postignuća.

Prvi put HGS dobio je i svog predstavnika u Komisiji sportaša HOO-a – Tina Srbića, koji je ujedno i predstavnik Komisije sportaša HOO-a u Skupštini HOO-a. Od brojnih medijskih nastupa možemo istaknuti da su naši olimpijci Tin Srbić i Ana Đerek sudjelovali u listopadu na Sport Festu u Poreču, gdje su ispričali svoje dojmove iz Tokija.

Rukovodstvo HGS-a tijekom jeseni održalo je korisne i konstruktivne online sastanke sa svakom regijom zasebno, na kojem su sudjelovali predsjednik, dopredsjednici i glavna tajnica HGS-a te delegat regije i predstavnici klubova. Na sastanku su se osim (re)izbora delegata za nadolazeće razdoblje razmjenile aktualne informacije te se raspravljalo o pitanjima i prijedlozima za unapređenje rada Saveza.

HGS je u listopadu sklopio Sporazum o suradnji s Visokom školom za sigurnost, čime su vrhunskim gimnastičarima/kama otvorene mogućnosti za povoljnije školovanje i razvoj dual karijere.

Rukovodstvo HGS-a održalo je tijekom jeseni i sastanke s ključnim dionicima u segmentu sporta i turizma na nacionalnoj razini – ministricom turizma i sporta, dr. sc. Nikolinom Brnjac, glavnim tajnikom HOO-a, mr. sc. Sinišom Krajačem i direktorom Hrvatske turističke zajednice, mr. sc. Kristjanom Staničićem. Prezentirano im je dosadašnje djelovanje HGS-a te budući projekti i planovi. Sastanci su bili vrlo konstruktivni, a Savez je dobio podršku za nastavak rada i najavljene projekte.

U studenom se održao izborni Kongres Svjetske gimnastičke federacije (FIG) u turskom gradu Antalya, na kojem je za predsjednika FIG-e (re)izabran japanac Morinari Watanabe.

U HGS se tijekom jeseni 2021. godine pridružilo čak devet novih klubova, pa Savez u 2022. godinu ulazi sa 66 punopravnih klubova članica i dva županijska/gradska gimnastička saveza.

Nažalost, u prosincu je u 85. godini, nakon duge i teške bolesti, preminuo g. Darko Dujmović, bivši dugogodišnji predsjednik Gimnastičkog saveza Hrvatske (1985.-1990.) i gimnastičkog saveza Jugoslavije (1990.-1991.). G. Dujmović je ujedno i veliki zaslužnik za utemeljenje Hrvatskog olimpijskog odbora.

Izvršni odbor HGS-a usvojio je Pravilnik o licencijama gimnastičkih trenera u HGS-u koji je na snazi od 1. siječnja 2022. godine, a temeljem kojeg se uređuje status gimnastičkih trenera u HGS-u. Pravilnikom o licencijama gimnastičkih sudaca u HGS-u uređuje se i status gimnastičkih sudaca u HGS-u.

Kako bi dodatno naglasili važnost i brigu o stručnom kadru, od 1. siječnja 2022. godine u HGS-ov Pravilnik o nagrađivanju sportaša dodani su i treneri, koji će dobivati financijsku nagradu za ostvarene rezultate u istom iznosu kao i njihovi sportaši.

HGS je sklopio i Sporazum o suradnji sa ZGS-om, kojim se od 1. siječnja 2022. godine omogućuje korištenje gimnastičkog centra u Sportskom centru Lučko svim osvajačima medalja u Apsolutnom programu na Prvenstvu Hrvatske u sportskoj gimnastici, a prema mogućnostima centra i ostalim gimnastičarima/kama, bez naknade. Ovaj Sporazum doprinijet će budućem razvoju hrvatske i zagrebačke sportske gimnastike.

2021. godina završena je okruglim stolom u zagrebačkom hotelu Westin, na kojem se okupilo 50-ak trenera koji rade s gimnastičarima/kama Apsolutnog programa sportske gimnastike. Kroz konstruktivne rasprave došlo se do zaključaka i smjernica na temelju kojih će se temeljiti strategija budućeg razvoja gimnastike s ciljem zadržavanja kontinuiteta vrhunskih rezultata. U sklopu navedenog događaja, HGS je dodijelio priznanja trenerima koji su sa svojim sportašima ostvarili najveća sportska postignuća (medalje na OI, SP, EP i SK), a proglašeni su i najuspješniji gimnastičar i trener u 2021. godini – Tin Srbić i Lucijan Krce, s rezultatom srebrno odličje na Olimpijskim Igrama u Tokiju.

Svim gimnastičarima/kama, njihovim trenerima, sucima i ostalim djelatnicima u sustavu gimnastičkog sporta, svim članovima HGS-a želim da 2022. godina bude puna zdravlja, sreće i uspjeha.

S poštovanjem i uz sportski pozdrav,

dr. sc. Marijo MOŽNIK
Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza