Sambol i Božić sa solidnim se rezultatima vratile iz Bakua

Hrvatske reprezentativke u ritmičkoj gimnastici, seniorke Lana Sambol i Laura Božić proteklog su se vikenda natjecale na Europskom prvenstvu u Bakuu.

U konkurenciji 81 seniorke, koliko ih se u tri dana natjecalo u Milli Gimnastika Arenasi, i Sambol i Božić postigle su solidne rezultate. Djevojke su u petak nastupile u kvalifikacijama obruča i lopte. U poretku obruča bolje je plasirana bila Laura kojoj je obruč ujedno bio i najbolja vježba, a koja je s ocjenom 14.500 zauzela 51. mjesto, dok je Lana sa skromnih 10.625 bila 60. Poredak je bio obrnut u konkurenciji lopte. Sambol je zauzela 54. poziciju (13.900), a Božić 57. (12.900). Subota je bila rezervirana za kvalifikacije preostala dva rekvizita – čunjeva i trake. U vježbi s čunjevima Lana je ostvarila svoj najbolji rezultat, zaradivši ocjenu 15.150 za svoju izvedbu na tepihu (48. mjesto). Laura je bila nešto slabija, 58. (11.500). Kod posljednjeg rekvizita – trake, Božić je zauzela 46. poziciju (12.700), dok je mlada Sambol bila 50. (12.350).

Očekivano, konkurenciju na 35. Europskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici u potpunosti su pomele ruske blizanke Dina i Arina Averina, od kojih je svaka uzela po dva europska naslova. Dina je bila zlatna u konkurenciji obruča i trake, dok je Arina kao prvoplasirana završila u konkurenciji lopte i čunjeva. Dina je također osvojila i srebro za vježbu s čunjevima, dok je treća Ruskinja – Aleksandra Soldatova kompletirala dominaciju ove zemlje na još jednom prvenstvu. Soldatova je u Bakuu ugrabila srebrne medalje s loptom i s trakom. Bjeloruskinja Katsiaryna Halkina osvojila je srebro u konkurenciji obruča. Brončane medalje ovoga su puta pripale trima „novopridošlicama“ na europskom postolju: Bugarki Boryani Kaleyn (koja je osvojila bronce u lopti i traci), Izraelki Nicol Zelikman (koja je brončana bila u vježbi s obručem) te još jednoj Izraelki – Vladi Niholchenko koja je završila kao trećeplasirana s čunjevima.
Domaćin Europskog prvenstva sljedeće godine je Ukrajina.