Šest hrvatskih predstavnika na Svjetskom kupu u Varni

Nekoliko tjedana nakon Europskih prvenstava u Riminiju nastavlja se sezona Svjetskog gimnastičkog kupa. Slijedi natjecanje u Varni – put Bugarske otišle se četiri hrvatske gimnastičarke i dva gimnastičara: Tina Zelčić (ZTD Hrvatski sokol), Sara Šulekić (ZTD Hrvatski sokol), Tijana Korent (GK Nedelišće), Mila Prpić (ŽGK Vita Rijeka), Mateo Žugec (GK Vindija) i Liam Rabić (ZTD Hrvatski sokol). Kvalifikacije su na rasporedu u četvrtak i petak, a finala u subotu i nedjelju.

Na Europskom prvenstvu u Riminiju Tina Zelčić bila je nadomak finala na gredi, završila je dvanaesta. 21-godišnja Zagrepčanka bila je vrlo blizu i odlaska na Olimpijske igre u Parizu. U poretku kvalifikacija za olimpijsku smotru na kraju joj je nedostajao samo jedan bod. Zelčić može biti itekako zadovoljna ostvarenim rezultatima ove sezone. Izvedbe su konstantne i stabilne.

– Osjećam se spremno i hvala Bogu nemam nikakvih ozljeda, zdravstveno stanje je trenutno dobro. Malo su već glava i tijelo umorni od svih ovih natjecanja i putovanja koja smo imali. Uz to pokušavam sve stizati na fakultetu, obzirom da redovno studiram na Kineziološkom fakultetu. To sve zajedno malo umara i eto treba još izdržati ova dva natjecanja, dva Svjetska kupa, ovaj tjedan u Varni, idući tjedan u Kopru. Dat ću sve od sebe da odradim što bolje i da pokušam napraviti vježbu kao što sam do sada odrađivala i mislim da bi to trebalo biti dosta za finale, a onda slijedi borba za medalju.

I druga članica ZTD-a Hrvatski sokol Sara Šulekić može biti zadovoljna sezonom. Napravila je veliki iskorak u natjecanjima Svjetskih kupova. U Osijeku se popela i na postolje na dvovisinskim ručama, završila je druga. Ove godine Šulekić je stekla bogato iskustvo, sjajna je to podloga za nastavak karijere.

– Ovo mi je valjda deseto natjecanje ove godine, dosta je naporna ova sezona, ali evo konačno smo imali malo više vremena između natjecanja. To su bila dva tjedna u kojima sam se malo odmorila, ali i uspjela očuvati formu, dobro se osjećam i spremna sam. Konkurencija u Varni je dobra, ali meni je cilj napraviti svoju vježbu što bolje i ući u finale.

Uvjerljivo najiskusnija hrvatska predstavnica je Tijana Korent. Čakovčanka je nedavno proslavila 30 godina uspješne karijere. Od dvije pobjede na svjetskim kupovima, jednu je ostvarila upravo u Varni prošle godine.

– Osjećam se dobro, nadam se da ću odraditi svoje skokove najbolje što mogu i zaista bih ovdje voljela ući u finale, obzirom da je konkurencija jaka, cure su se došle već polako spremati za Olimpijske igre i brusiti formu. Jako puno djevojaka koje su bile u finalima svjetskih i europskih prvenstava su došle ovdje. Sam ulazak u finale bi mi puno značio, to je ono čemu se najviše nadam.

Za mladu Riječanku Milu Prpić ovo je prva seniorska sezona. Vrlo brzo nakon debija u Svjetskom kupu, uspjela je dohvatiti i finale. Bilo je to u Antalyji krajem ožujka.

– U dobroj sam formi, vježbe su stabilne i nadam se da ću u petak napraviti najbolje što znam na gredi i parteru i pokušati izboriti finale.

Na ovom Svjetskom kupu na konju s hvataljkama nastupit će dva hrvatska gimnastičara. Mateo Žugec ovaj bugarski grad ima u lijepom sjećanju, prije dvije godine u Varni je osvojio srebro.

– Čim smo se vratili s Europskog prvenstva počeli smo s pripremama. Forma je odlična, nekih većih ozljeda nema, muči me malo zglob desne ruke, to će se sanirati i nadam se da ću uspjeti odraditi vježbu kako znam i ući u finale, a onda je sve moguće.

Liam Rabić pun je samopouzdanja nakon dobrog nastupa na Europskom prvenstvu u Riminiju. Trinaesto mjesto pokazatelj je da se karijera 20-godišnjeg Zagrepčanina razvija u dobrom smjeru.

– U dobroj sam formi, osjećam se super. Nažalost imam jednu manju ozljedu na zglobu, ali dan prije puta primio sam blokade i mislim da ću tako moći nastupiti. Ići ću svoju vježbu 5.6 koju mogu odraditi jako čisto i ako tako bude, mislim da će to biti dovoljno za finale.

Kvalifikacije će biti dostupne nakon finala u subotu i nedjelju kao Video i Result Book besplatno u Elevien mobilnoj aplikaciji. Ljubitelji gimnastike moći će kadgod žele pogledati kako su se gimnastičari i gimnastičarke natjecali za mjesto u finalu, sa snimkama koje ostaju trajno pohranjene u Elevienu.

Foto: Slobodan Kadić