Srbić, Benović i Zelčić u finalima Svjetskog kupa u Osijeku!

Benović: Bio sam u bolnici, vraćam se večeras ponovo, ali nastupit ću u finalu ako treba i bez uha

Hrvatska će imati 9 finala na 15. DOBRO World Cupu u Osijeku! Nakon jučerašnjih 6, danas, drugog kvalifikacijskog dana u dvorani Gradski vrt, borbe za medalje izborili su naš srebrni olimpijac Tin Srbić na preči, Aurel Benović na preskoku i Tina Zelčić na gredi.

Bio je to novi uspješan dan za hrvatsku gimnastiku koja je odradila 3 od 3, a gimnastičare je u Osijeku danas pratio i predsjednik Svjetske gimnastičke federacije (FIG) Morinari Watanabe u društvu predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše i predsjednika Hrvatskog gimnastičkog saveza Marija Možnika.

Aurel Benović nakon jučerašnje najbolje ocjene na parteru danas je još jednom očitao lekciju konkurenciji na preskoku. Nedjeljno finale izborio je s velikih 14.775 (5.6 i 5.2 start; 14.800 i 14.750) što je njegov osobni rekord na ovoj spravi.

– Presretan sam kako sam odradio oba skoka danas. Oba su bila na visokoj razini. Prvi je bio jako dobar, start 5.6, visoka ocjena od 14.800. drugi skok sam išao 5.2, u potpunosti sam ga ukopao i dobio 14.750. Prosječna ocjena je na kraju moja najveća u karijeri – zadovoljno je pričao 23-godišnji Osječanin nakon 20. izborenog finala u karijeri i 6. u Osijeku.

– Ostvario sam ono što sam priželjkivao – da sva četiri dana nastupam u svom gradu.

Iako, današnji nastup poprilično mu je visio u zraku. Naime, Aurel je morao hitno u bolnicu zbog apscesa iza uha.

– U zadnjih nekoliko dana pojavila mi se neka nakupina iza uha, zbog toga me boli i vrat i imam sada problema s time. Večeras ću nakon ždrijeba otići u bolnicu to riješiti. Ne smijem više čekati. Nadam se da će to biti sve OK. Dogovorio sam se s trenerom da je najbolje to odmah odraditi i ne čekati predugo. Mislili smo pričekati do ponedjeljka, dok ne prođu finala, ali može se nešto zakomplicirati. Liječnici su rekli da ću moći nastupiti u finalima. Dobit ću flaster preko uha koji će to sve štititi i vjerujem da će sve biti OK. Ma, u Osijeku bih nastupio i bez uha, bez ruke, noge – kroz smijeh je poručio bivši viceprvak Europe na parteru.

– Dat ću sve od sebe da sutra budem spreman za medalju.

A isto je za nedjeljnu borbu na preči obećao aktualni prvak Europe i viceprvak svijeta Tin Srbić koji je finale izborio s 5. ocjenom kvalifikacija, 13.450 (start 5.2). Uvjerljivo najbolji bio je Chia-Hung Tang s nevjerojatnih 15.100 bodova (6.3).

– Mislim da su svi mogli vidjeti da nisam napravio ono što ja inače pokazujem. Bilo je to malo čupavo. Još od Svjetskog kupa u Bakuu imam problema s elementom prije saskoka, s “Adlerom”, kao da sam izgubio osjećaj za njega i u jednom trenu više ga ne znaš napraviti kako treba. Znaš, ali loše. To me jako muči zadnja dva tjedna i vjerojatno mi je glava malo u tom elementu, a ja prije njega imam još 8 elemenata. Možda sam zato krenuo tako čupavo, ali iščupao sam se. Na kraju je taj element bio najbolji od svih koje sam izveo, osim saskoka. Ali dobro, nekad se moraš i na taj način progurati u finale, s time sam sretan, s izvedbom nisam. Ipak, sreću nekad i sam malo izazoveš. Borio sam se do kraja, ukopao saskok… Ova početna ocjena nema veze s onime što ja inače radim, to se sada tako dogodilo.

Tin će u nedjelju biti u čak 8. osječkom finalu i 32. u karijeri. Uz Gradskog vrta ima čak 4 zlata i 2 bronce.

– Sad sam poslije nastupao otišao u dvoranu za trening i bez problema odradio pola vježbe sa startom 6.3. To ću raditi u nedjelju, to je vježba za Olimpijske igre u Parizu i moram je ovdje probati. U jako dobroj sam fizičkoj formi, samo treba stvari mentalno posložiti i to će biti dobro. Probat ću se u nedjelju skockati da napadnem Tajpejca koji je ne u formi života, nego ne znam ni kako se to uopće zove. Odrađuje jako teške vježbe kao od šale. On je izvanzemaljac. U nedjelju mi je cilj da se skockam i pokažem ono što stvarno znam i mislim da se možemo nas dva pofajtati – najavio je Tin.

Nakon prošlogodišnje bronce, Tina Zelčić drugu godinu zaredom bit će u prilici za postolje. Unatoč padu s grede, uspjela je s osmom ocjenom (11.500; 4.6) uloviti nedjeljno finale.

– Dogodio se pad na samom kraju vježbe, strepila sam hoću li ući u finale ili ne, a kako sam nastupala posljednja, odahnuli smo kad smo vidjeli ocjenu. Sretna sam što ću ipak imati priliku nastupiti i u nedjelju i popraviti dojam. Nadam se da će dvorana biti puna i dati nam još više motiva za nastupe – poželjela je Zelčić.

Večeras od 20.30 u sklopu FeelGood Weekenda najbolji gimnastičari u Osijeku u Parku kralja Petra Krešimira IV. sudjelovat će na javnom izvlačenju startnih brojeva za finale.

Podsjetimo, sutra će od 15 sati uz izravan prijenos na HRT 2 Hrvatska imati 6 finalista – Aurela Benovića na tlu, Filipa Udea i Marka Samboleca na konju s hvataljkama, Tijanu Korent na preskoku te Saru Šulekić i Sofiju Mešter na dvovisinskim ručama.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama ispred dvorane Gradski vrt po cijeni od 5 (jednodnevna) i 8 eura (dvodnevna), a djeca do 12 godina imaju slobodan ulaz.

Više o DOBRO World Cupu: https://osijekgym.com/

#CroatiaFullOfLife

Rezultati kvalifikacija – preskok (m) (.pdf 1MB)

Rezultati kvalifikacija – preča (m) (.pdf 882kb)

Rezultati kvalifikacija – karike (m) (.pdf 883kb)

Rezultati kvalifikacija – tlo (ž) (.pdf 893kb)

Rezultati kvalifikacija – greda (ž) (.pdf 876kb)

Foto: Marko Banić/Reroot