Srbić drugi, Zelčić treća na Svjetskom kupu u Kopru!

Drugog finalnog dana Svjetskog gimnastičkog Challenge kupa u Kopru nastupilo je dvoje hrvatskih predstavnika. U jakoj konkurenciji na preči Tin Srbić osvojio je drugo mjesto. Na gredi Tina Zelčić završila je treća. Natjecanje u Kopru bio je posljednji Svjetski kup za gimnastičare i gimnastičarke uoči Olimpijskih igara u Parizu.

Današnje finale preče bilo je neuobičajeno jako za jedan Svjetski Challenge kup. Osim Tina Srbića tu je još bio Chia-Hung Tang, gimnastičar iz Kineskog Tajpeha koji je ukupni pobjednik ovogodišnje serije Svjetskog kupa – slavio je u Kairu, Cottbusu i Dohi. Konkurenciju su dodatno pojačali aktualni europski prvak na preči iz Riminija, Ukrajinac Illija Kovtun, prošlogodišnji europski viceprvak iz Antalyje, Talijan Carlo Macchini, te Izraelac Alexander Myakinin koji je europsku medalju dohvatio 2020. u Mersinu.

Srbić je u finalu nastupao četvrti. Kao što je i najavio, član ZTD-a Hrvatski Sokol pojačao je početnu ocjenu u odnosu na kvalifikacije, s 5.7 na čak 6.6, to je najteža vježba koju Srbić izvodi. Vježba je bila odlična, Zagrepčanin je dobio ocjenu 14.950 i završio drugi. Chia-Hung Tang u fantastičnoj je formi, potvrdio je to i danas. Pobijedio je s ocjenom 15.400. Ove godine u Osijeku Tang je također slavio ispred Srbića.

– Ovo je bio možda i najjači Svjetski kup na kojem sam nastupio ikad u životu, ocjene su stvarno bile nevjerojatne i nevjerojatne vježbe. Ja sam prvi put u finalu ovog natjecanja izveo svoju najtežu vježbu. 6.6 početne ocjene. Stvarno sam presretan, prezadovoljan, bilo je dosta problema prije ovog natjecanja i sad smo sve to riješili. Imamo još mjesec i pol dana priprema za Pariz za Olimpijske igre, s tom vježbom ću tamo napasti finale i nadam se ako uđem u finale i medalju, ali o tom potom, idemo se pripremati, stvarno sam prezadovoljan ishodom, idemo tako dalje.

Srbića 27. srpnja u dvorani Bercy u Parizu očekuju kvalifikacije na Olimpijskim igrama. Do tada će nastupiti na još dva natjecanja. Od 21. do 23. lipnja u Osijeku se održava Prvenstvo Hrvatske. Tjedan dana poslije najbolji hrvatski sportaš nastupit će na testnom predolimpijskom turniru u Gentu. Put Belgije će i Aurel Benović koji je također izborio olimpijsku smotru.

Nakon četvrtog mjesta u kvalifikacijama Tina Zelčić u današnjem finalu na gredi napravila je korak više i dohvatila postolje, završila je treća. 21-godišnja Zagrepčanka dobila je ocjenu 12.750, tri desetinke slabija je to ocjena nego dva dana ranije u kvalifikacijama. Gotovo sve finalistice imale su problema danas, na svojim najvišim razinama nisu bile Ukrajinke Ana Lashchevska i Diana Lobok. Iskoristila je to Talijanka Veronica Mandriota i slavila s ocjenom 13.050. Tina Zelčić postoljem je zaključila ovaj dio sezone. Četvrta joj je to medalja u natjecanjima Svjetskog kupa. Na kontu ima tri bronce i jedno srebro.

– Bronca je oko vrata, ocjena 12.750. Vježba je bila dobra, nije bila najbolja, onako kako ja mogu. Dogodila se malo veća pogreška na početku vježbe, ali eto to je bilo dovoljno za broncu. Presretna sam, završila sam ovaj dio naporne sezone na najbolji mogući način, s medaljom oko vrata.

Zelčić je ostvarila odlične rezultate u prvom dijelu 2024. Bila je nadomak Olimpijskih igara u Parizu, u Riminiju na europskoj smotri završila je dvanaesta. Iz Svjetskog kupa osim današnje medalje izdvajamo i broncu osvojenu u Osijeku te četvrto mjesto iz Dohe.

Službena stranica SK-a u Kopru: www.slogym.si

Foto: Slobodan Kadić