Srbić srebrni, Šulekić brončana, Korent i Zelčić korak do medalje na Svjetskom kupu u Mersinu

Tin Srbić osvojio je srebro, Sara Šulekić broncu, a Tijana Korent i Tina Zelčić bile su korak do medalje na Svjetskom Challenge kupu u Mersinu!

Aktualni prvak Europe na preči, Tin Srbić do 23. medalje na turnirima SK došao je u svom 30. finalu. Ocijenjen je sa 14.100 (start 6.1) koliko je dobio i zlatni turski gimnastičar Ahmet Onder (start 5.8), dok je brončani bio Mađar Krisztian Balazs (14.050).

– Išao sam svoju jaču vježbu danas i uspio je izvesti. Ovaj put je početna ocjena bila 6.1 što je jako dobro za sada. Zadovoljan sam što sam uspio povezati kombinacije. Imao sam jednu grešku pred kraj vježbe, zato je bilo ovaj put srebro, s istom ocjenom kao i Onder, ali sam imao veću početnu pa sam zato drugi. Nema veze. Stvarno sam zadovoljan s ovim prvim natjecanjem. Ovo je dobra priprema za dalje. Sad idem isto ovako i za 10 dana na Svjetskom kupu u Parizu i onda s pravom pripremom krenuti na Svjetsko prvenstvo u Antwerpen. S početnom ocjenom 6.3 idem tamo probati napasti finale – najavio je srebrni olimpijac Tin Srbić.

Njegova klupska kolegica iz ZTD Hrvatskog sokola, 17-godišnja Sara Šulekić u svom 4. finalu SK u karijeri i trećem uzastopnom u Mersinu osvojila je prvu medalju. Još jednom je potvrdila da joj je Mersin sretan grad budući da je u njemu 2020. godine bila juniorska viceprvakinja Europe na dvovisinskim ručama na kojima je danas osvojila broncu sa 13.233 (start 5.1). Zlatna je Ukrajinka Ana Laščevska (13.533), a srebrna Kanađanka Rose Woo (13.433).

– Presretna sam s broncom i s time što sam uspjela napraviti svoju novu vježbu, s novim elementom. Ovo je nevjerojatan osjećaj. Zahvalna sam Bogu na njemu. Nadam se da će u budućnosti biti još puno ovakvih uspjeha. Ovo mi je prva medalja sa Svjetskih kupova, ali već sljedeći tjedan čeka nas novi turnir u Szombathelyju i nadam se da ćemo nastaviti ovim istim tempom – poželjela je Sara Šulekić.

Iako su kvalifikacije odradile s najboljom ocjenom, Tijana Korent (GK Nedelišće) i Tina Zelčić (ZTD Hrvatski sokol), ostale su korak do postolja na preskoku i gredi, obje na četvrtom mjestu.

Korent je u svom 43. finalu ocijenjena sam 12.884 (12.800 i 12.967) na preskoku, a od bronce su je dijelila samo 0.066 boda. Zlatna je bila legendarna Uzbekistanka Oksana Ćusovitina (13.067), a preostale dvije medalje uzele su domaće predstavnice srebrna Bengisu Yildiz i brončana Ceren Biner (obje 12.950).

– Bilo je bolje nego u kvalifikacijama, ali sam dobila lošije ocjene jer se eto, htjelo pogurati Turkinje da budu druga i treća. Znam da zvuči kao da se žalim na sutkinje, ali stvarno je to bila realna situacija ovaj put – razočarana je bila Tijana Korent koja će novu priliku imati već sljedećeg tjedna u Mađarskoj.

U svom 6. finalu i trećem uzastopnom ove sezone Tina Zelčić nije uspjela nastaviti niz osvajanja medalja u 2023. Nakon srebrna u Varni i bronce u Osijeku, danas je u finalu grede u Mersinu bila 4. sa 12.633. Zlatna je Ukrajinka Laščevska (13.767), srebrna Kanađanka Woo (13.167), a brončana Mađarica Nikolett Szilagyi (13.067).

– Nije mi žao što sam četvrta. Sve cure su odradile stvarno odlično i samim time što sam nastupala kao osma, posljednja, nije mi bilo svejedno. Vidjela sam jako visoke ocjene, jako dobre vježbe. Ni jedna cura se nije praktički niti zaklimala, a pogotovo ne pala. Drago mi je što sam se uspjela smiriti i odraditi možda i jednu od svojih boljih vježbi na gredi – rekla je nakon finala Tina Zelčić.

Novi turnir Svjetskog Challenge kupa na rasporedu je od 8. do 10. rujna u mađarskom gradu Szombathelyju gdje će nastupiti Filip Ude, Jakov Vlahek, Tijana Korent, Sara Šulekić, Christina Zwicker i Tina Zelčić.

Rezultati finala – dvovisinske ruče (.pdf 920kb)

Rezultati finala – greda (.pdf 919kb)

Rezultati finala – preča (.pdf 922kb)

Rezultati finala – preskok (.pdf 921kb)