Tin Srbić fantastičnim trećim mjestom kvalifikacija u finalu Svjetskog prvenstva!

Najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić plasirao se u svoje treće finale Svjetskih prvenstava. U današnjim kvalifikacijama Stuttgarta Tin je za svoju vježbu dobio ocjenu 14.833 te u konačnici završio kao trećeplasirani.

Treći je ovo Tinov nastup na svjetskoj smotri, a ujedno i treće finale. Prvo, ono u Montrealu, donijelo mu je zlatnu medalju i titulu svjetskog prvaka na preči, dok mu je drugo, ono prošlogodišnje iz Dohe, donijelo četvrto mjesto. U današnjim kvalifikacijama Tin je bez većih pogrešaka izveo svoju vježbu početne ocjene 6.2, a boljim su se od njega pokazala samo dvojica gimnastičara – Chia-Hung Tang (14.933) iz Kineskog Tajpeha te Amerikanac Samuel Mikulak (14.866).

– Ne mogu ovo usporediti ni sa čime prije, u karijeri, općenito u mom životu… Ovo je jedna situacija koja je bila neizdrživa sama po sebi. Kao da stojiš i da trebaš napraviti samo jedan korak i sve će biti dobro, a ne možeš ga napraviti. Kad sam krenuo, rekao sam si “To je to, čupam do kraja!” – iskren je bio Tin.

Plasman u finale znači da Tin gotovo sigurno ima i plasman na Olimpijske igre, za što će potvrdu, kao i Ana, dobiti u nedjelju po završetku natjecanja.

– Nisam još iskreno svjestan i ne znam još što sam napravio. Vjerujem da je tu Tokio. To je bio moj san od kad sam bio malo dijete i ne mogu vjerovati da se to dogodilo upravo. Vjerujem da svi koji su u finalu su ionako već u Tokiju s ekipama i da je to moje mjesto i da sam osigurao Tokio – nakon kvalifikacija Tin nije mogao kriti uzbuđenje.

Finale preče na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu na rasporedu je u nedjelju.

– Pa ima do nedjelje sad… Evo iskreno, ovih osam dana koliko smo tu ja nisam glavom uspio niti jednu sekundu pomisliti o npr. finalu. Meni je toliko ovo stvaralo pritisak i samo sam razmišljao o tome. Svaki dan po sto vježbi sam prošao u glavi. Sad mogu početi razmišljati o tom finalu. Imam pet, šest dana i idem jaču vježbu. Sad sam išao start 6.2, u finalu idem 6.5, najjaču vježbu koju ja mogu, i to je to, nema filozofije. Idem se probati boriti za medalje.

Osim Tina u današnjim su kvalifikacijama nastupili i iskusni Robert Seligman te mladi, novopečeni senior, Mauro Nemčanin – obojica na konju s hvataljkama. Prošlogodišnji viceprvak Europe te višestruki finalist svjetskih i europskih prvenstava Robert Seligman, nažalost, zbog pada je svoj nastup u današnjim kvalifikacijama završio na 150. mjestu s ocjenom 11.333.

– Pa evo, kao što se dosta često desi, pogotovo meni u mojoj karijeri, više ima u biti neuspjeha nego uspjeha. Evo, ovaj put je ponovno bio neuspjeh. Ne znam ni sam zašto sam sišao sa sprave. Doslovno nisam ništa pogriješio niti sam igdje zapeo… Forma je bila nevjerojatna. Najviše mi je žao što sam razočarao trenera i one koji su vjerovali u mene, koji su vidjeli u ova dva tjedna koliko sam bio spreman, koliko sam bio samouvjeren… Nemam nikakvih problema u svojoj vježbi ali sigurno postoji razlog zašto se ovo desilo. To je sport, to je gimnastika. Ja ću nastaviti i dalje raditi ovako kako znam, pa ćemo vidjeti što će mi donijeti u budućnosti – na svoj se nastup osvrnuo Robert.

Mauro Nemčanin kao debitant na velikom seniorskom natjecanju ostvario je solidan rezultat, 66. mjesto (12.866), završivši svoju vježbu bez većih pogrešaka.

– Prezadovoljan sam sa svojom odrađenom vježbom. Kako je bilo planirano, tako se i ostvarilo. Odradio sam vježbu najbolje što sam mogao, odnosno onako kako sam odrađivao na treninzima i jednostavno, ovo natjecanje me jako motiviralo za dalje. Motiviralo me za daljnji trenažni postupak. Sljedeće godine pokušat ću se kvalificirati na više velikih natjecanja koja će me dodatno motivirati – nije krio zadovoljstvo Mauro.

Prvoplasirani na konju s hvataljkama bio je Britanac Max Whitlock (15.266). Drugo mjesto pripalo je Ircu Rhysu McClenaghanu (15.200), dok je treći bio Chih Kai Lee iz Kineskog Tajpeha (14.966).