Tin Srbić šesti u finalu EP-a u Riminiju

Na Europskom prvenstvu gimnastičara koje se održava u talijanskom Riminiju Tin Srbić zauzeo je 6.mjesto u finalu na preči. Bilo je ovo četvrto europsko finale za 27-godišnjeg Zagrepčanina. Otkad je osigurao olimpijsku vizu, Srbić sva natjecanja koristi kao pripremu za nastup u Parizu.

U današnjem finalu Tin Srbić nastupao je drugi, imao je namjeru pojačati svoju vježbu u odnosu na kvalifikacije. Startna ocjena prije četiri dana iznosila je 5.7, danas je htio odraditi vježbu s početnom ocjenom 6.3. Sve je to dio plana – Srbić i njegov trener Lucian Krce s tom težom vježbom žele nastupiti 27. srpnja u Bercy Areni, u kvalifikacijama Olimpijskih igra u Parizu. Današnja izvedba nije tekla prema planu. Član ZTD-a Hrvatski sokol nije odradio sve elemente koje je namjeravao i samim time početna ocjena bila je niska – za Srbića skromnih 5.5. Što se tiče ocjene za izvedbu, ona je bila dobra, suci su mu odbili manje od jednog i pol boda. Konačnih 14.066 bilo je dovoljno za šesto mjesto.

– Cijeli dan sam se osjećao jako dobro, došao sam dosta rano u dvoranu jer sam zaključio da mi možda treba malo više zagrijavanja, malo više pokušaja da isprobam sve elemente. Doslovno sam ih napravio savršeno na zagrijavanju. Možda sam malo pogriješio jer sam otprilike pola sata prerano završio sa zagrijavanjem pa sam čekao, ali ne bih rekao da je to utjecalo na izvedbu danas. Osjećao sam se jako dobro. Jednostavno krenuo sam u vježbu, nisam napravio taj drugi element, samim time nisam povezao kombinaciju koja mi diže početnu ocjenu za dvije desetinke, i tako sve se slaže jedno na drugo. Do samog kraja vježbe sve je izgledalo stvarno jako lijepo i da sam uspio napraviti element Adler s okretom koji mi stvara dosta problema u posljednje vrijeme, ocjena bi bila oko 14.500, čak i s tom greškom. Nisam nezadovoljan s današnjom izvedbom, jednostavno dogode se nekada greške iz kojih moraš izvući najbolje moguće pouke, ispraviti te detalje. Fizički i mentalno se osjećam stvarno jako dobro, danas eto možda nije bio moj dan, ali radit ćemo jako puno da sve to popravimo do Olimpijskih igara u Parizu. Vjerujem da mogu puno bolje nego danas.

Zlato na preči s ocjenom 14.600 osvojio je Ilija Kovtun, Ukrajinac koji živi i trenira u Osijeku. Litavac Robert Tvorogal bio je srebrni, a Cipranin Marios Georgiou brončani.

Tin Srbić u karijeri je osvojio tri medalje na europskim prvenstvima. Nakon dva srebra, u Szczecinu i Mersinu, zlatom se okitio prošle godine u Antalyji. Sa svjetskih smotri ima zlato i dva srebra. Srebrno odličje dohvatio je i na Olimpijskim igrama u Tokyju.

Službena stranica Europske gimnastičke federacije: www.europeangymnastics.com

Rezultati uživo: https://results.smartscoring.com/

Foto: Slobodan Kadić