Tin Srbić u Kopru brusi formu za Pariz

Pred gimnastičarima i gimnastičarkama posljednji je Svjetski Challenge kup uoči Olimpijskih igara u Parizu. Domaćin je Koper od četvrtka do nedjelje, a put Slovenije otišlo je pet hrvatskih gimnastičara (Tin Srbić, Filip Ude, Mateo Žugec, Marko Jovičić, Filip Boroša) i četiri gimnastičarke (Tijana Korent, Tina Zelčić, Sara Šulekić, Mila Prpić). Uz Tina Srbića nastup na Olimpijskim igrama izborio je i Aurel Benović, no Osječanin je nakon duge i naporne sezone odlučio propustiti natjecanje u Kopru – u svojoj dvorani u gradu na Dravi marljivo se priprema za Pariz.

Nakon što je u listopadu prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu izborio Olimpijske igre, Tin Srbić sva natjecanja koristi isključivo kao pripremu za Pariz. Cilj je usavršavanje i isprobavanje vježbe, sam rezultat u drugom je planu.

– Koper je još jedna pripremna stanica za Olimpijske igre. Stanje je dobro, trener Lucian Krce i ja još uvijek dižemo formu s tim vježbama početnih ocjena 6.3 i s onom najjačom 6.6. Ima tu još posla, ali sve ide po nekakvom dobrom planu. Imam još uvijek malih problema s tim elementom Adler 360 stupnjeva koji me muči neko vrijeme, ali to se dogodi i normalno je za gimnastiku da se neki element s te tehničke strane pokvari i onda treba dosta vremena da se to ispravi. Radimo na tome i ide na bolje, ali zbog toga postoji šansa da u Kopru u kvalifikacijama izbacim taj element i napravim vježbu početne ocjene 5.9 ili možda 6.1. U finalu bih definitivno radio sve, možda čak i ovu najtežu vježbu 6.6 pa ćemo vidjeti. Što se zdravlja tiče, sve je super, nemam nikakvih problema i nadam se da će tako i ostati da se možemo normalno pripremati dalje za Pariz.

Filipa Udea nećemo gledati u Parizu, no 37-godišnji Čakovčanin i dalje je silno motiviran. Želi odraditi još jedan olimpijski ciklus, do Los Angelesa 2028. Da je i dalje konkurentan najboljima, pokazao je na nedavno završenoj europskoj smotri gdje je bio peti.

– Forma je dobra, što se tiče zdravlja malo me grlo zeza, promukao sam, nadam se da će do četvrtka to sve biti u redu, nije to ništa strašno. Nije prvi put da u ovakvom stanju nastupam tako da se ne brinem. Očekujem da napravim svoju vježbu i da uđem u finale, a u finalu bih probao još jedanput onu vježbu iz Osijeka s elementom Busnari. Nemam tu što izgubiti, to je samo Challenge kup i lagano pripremam vježbu za sljedeću godinu. Veselim se ovom natjecanju i kako god prođe ja ću biti zadovoljan ako sve napravim bez obzira na mjesto.

Osim Filipa Udea na konju s hvataljkama nastupit će i Mateo Žugec. Varaždinac je u dobroj formi – prije pet dana na Svjetskom kupu u Varni popeo se na pobjedničko postolje, osvojio je broncu. Na parteru će Hrvatsku predstavljati dva gimnastičara: Marko Jovičić iz GK Rijeka te Filip Boroša iz ZTD-a Hrvatski sokol.

Žensku reprezentaciju u Kopru predvodi iskusna Tijana Korent koja će se boriti za finale na preskoku. Čakovčanka je prije pet dana na Svjetskom kupu u Bugarskoj ostala nadomak postolja, završila je četvrta.

– Odmah nakon natjecanja u Varni slijedi i Svjetski kup u Kopru. Meni je to možda malo i prebrzo jer se ne stignem ni toliko odmoriti, ali takav nam je raspored pa ćemo se tome probati prilagoditi. Nadam se da ću u četvrtak odraditi kvalifikacije barem na nivou kao u Varni, a onda se mogu nadati i finalu. A tada je sve moguće jer krećemo svi od nule.

Odlična sezona je iza Tine Zelčić, Zagrepčanka je napravila veliki rezultatski iskorak. Greda je disciplina u kojoj je teško biti konstantan i stabilan, no Zelčić je malo griješila. S trenerom Markom Brezom napravila je odličnu podlogu za pojačavanje vježbe kako bi u narednim godinama bila još konkurentnija najboljim djevojkama.

– Nemam nikakvih zdravstvenih problema i mogu reći da sam spremna. Znam da ako odradim svoju vježbu od početka do kraja bez neke veće greške, da će to biti dovoljno za finale i samim time borbu za medalju. Obzirom da je ovo zadnje natjecanje u ovom dijelu sezone, voljela bih završiti ovu napornu sezonu na što je moguće bolji način i nadam se da ću to uspjeti.

Na dvovisinskim ručama Sara Šulekić pokušat će ponoviti dobru izvedbu koju je pokazala u finalu u Varni. Milu Prpić očekuju nastupi na gredi i parteru.

Kvalifikacije u dvorani Bonafika na rasporedu su u četvrtak i petak od 15.30 do 20 sati. U četvrtak nastupaju Filip Ude i Mateo Žugec na konju s hvataljkama, Filip Boroša i Marko Jovičić na parteru, Tijana Korent na preskoku i Sara Šulekić na dvovisinskim ručama. U petak će se za finale boriti Tin Srbić na preči, Tina Zelčić na gredi, a Mila Prpić osim nastupit će i na parteru i na gredi. Finala se održavaju u subotu i nedjelju od 16 do 19 sati.

Službena stranica SK-a u Kopru: www.slogym.si

Foto: Slobodan Kadić