Žugec zlatni, Vlahek srebrni na Mediteranskim igrama!

“Izvan sebe sam, kad sam vidio da Jakov ima medalju, znao sam da moram dovršiti posao”

Hrvatska je osvojila dvije gimnastičke medalje na Mediteranskim igrama u Oranu! Mateo Žugec je zlatni, a Jakov Vlahek srebrni na konju s hvataljkama! Sjajni hrvatski dvojac nakon kvalifikacija i u današnjem finalu očitao je lekciju konkurenciji u Alžiru i popeo se na prve dvije stepenice postolja.

20-godišnji Varaždinac, član GK Vindije, slavio je s ocjenom 14.250, a ovo je Hrvatskoj prvo gimnastičko zlato na Mediteranskim igrama ikada. Od osnutka Hrvatske do danas osvojili smo 5 srebrnih medalja, Vlahek je pridodao i šestu, a Žugec se popeo na vrh ovog poretka.

– Izvan sebe sam. Ne mogu vjerovati da mi se ovo trenutno događa. Nakon najnapornijeg dijela sezone ikada i nakon zlata sa Svjetskog kupa u Kopru i srebra u Varni, sada nosim doma u Hrvatsku novo zlato. Evo me sa suzama u očima… – emotivan je bio Mateo koji je u finalu nastupio kao posljednji, osmi.

– Finale je bilo jako konkurentno, svi dečki su ušli u finale s visokim ocjenama i znao sam da ću morati ponoviti nastup iz kvalifikacija da osvojim medalju. Jakov je išao prvi, on je probio led i odmah dobio 14.150. Kad sam saznao da ima medalju u rukama, znao sam da moram dovršiti taj posao jer Hrvatska zaslužuje dvije medalje na Mediteranskim igrama. I eto, dobio sam 14.250, osigurao zlato… Nakon svega, nakon bolova u zglobovima, već tjedan dana se bavim zglobovima, hvala fizioterapeutu koji je puno pomogao, bez njega to ne bi bilo moguće. Niti bez podrške koju imam od strane moje obitelji i prijatelja. Hvala svima koji su bili uz mene. Nosim vam zlato!

Jakov Vlahek u Zagreb i svoj ZTD Hrvatski sokol nosi mediteransko srebro.

– Srebro! Jako sam zadovoljan svojom izvedbom u finalu, dobru vježbu sam napravio. Nemogu se žaliti. Htio bih čestitati Mateu. Stvarno smo zasluženo bili prvi i drugi. Definitivno dva najkvalitetnija konjaša danas u finalu. Bilo je jako finale, mrtva trka do kraja, blizu su bile sve ocjene. Ja sam zadovoljan, idemo malo proslaviti, onda se vratiti doma, malo se odmoriti i nastaviti s pripremama za drugi dio sezone –
poručio je Jakov.

S hrvatskim konjašima na postolju je s broncom stajala velika turska zvijezda, Ferhat Arican. Aktualna olimpijska bronca na ručama iz Tokija, danas je ocijenjena sa 14.000.

—–
MEDITERANSKE IGRE (hrvatske medalje)

Bari 1997.
SREBRO – Aleksej Demjanov (karike)

Pescara 2009.
SREBRO – Filip Ude (tlo)

Mersin 2013.
SREBRO – Robert Seligman (konj s hvataljkama)
SREBRO – Marijo Možnik (preča)

Tarragona 2018.
SREBRO – Robert Seligman (konj s hvataljkama)

Oran 2022.
ZLATO – Mateo Žugec (konj s hvataljkama)
SREBRO – Jakov Vlahek (konj s hvataljkama)

Finale – konj s hvataljkama (.pdf 315kb)